Пулсът на 10-годишните се ускорил с 1-2 удара

Пулсът на 10-годишните се ускорил с 1-2 удараПулсът на 10-годишните деца в спокойно състояние се учестил с 1-2 удара в минута за последните 30 години. Това е свързано не с факта, че средното тегло на младите хора в тази възраст се е увеличило, а с ниската им физическа активност, съобщава статия на британски учени, публикувана в Archives of Disease in Childhood.
Честотата на пулса в спокойно състояне е критерий за здрава сърдечносъдова система. При възрастните повишеният пулс се свързва с хипертония, артеросклероза и риск за сърцето и съдовете, а при децата е симптом на повишено нялагане и затлъстяване.
През последните десителетия нивото на детското затлъстяване е по-високо и във връзка с това се е променил пулсът на няколко поколения деца, казват Хелен Питерс и нейните колеги от Института за детско здраве в Лондон.
Проучването започва през 1980 г., когато учените започват експеримента с повече от 12 хил. десетгодишни. Медицински сестри измерват техния пулс, а след това записват данни за ръста и теглото им. По-късно правят няколко пъти аналогични проучвания, така че по време на изследването участват 5 поколения деца. Така Питерс и нейните колеги за измерили пулса на 22 хил. млади хора от 9 до 11 г.
Изследователите съпостяват получените данни и стигат до извода, че честотата на пулса при децата е нарастнала - до два удара в минута при момчетата, и до 1 - при момичетата. Въпреки че ръстът и теглото на децата също са увеличени, учените не считат, че това е обяснението за учестения пулс. Смятат за основна причина ниската физическа активност.
Ако честотата на пулса при момчетата се съхрани и като станат възрасти, това може да доведе до 4% по-голям риск от сърдечносъдови заболявания. Данните прогнозират и с 2% по-голям риск от развитие на диабет при хора, по-стари от 65 г.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД