Зърнените закуски са най-полезни за децата

Зърнените закуски са най-полезни за децатаВ двугодишно проучване, изследователите проследяват здравословното състояние и телесно тегло на 625 деца, които редовно хапват зърнени храни за закуска. Изследователите установяват, че в сравнение с връстниците си, те са с по-нисък индекс на телесна маса и добро телосложение.
Зърнените култури са добър източник на хранителни вещества, особено за подрастващите, обясняват специалисти. Те редуцират риска от проблеми като затлъстяване и наднормено тегло.
Необходими са допълнителни проучвания, за да се разгадае точната взаимовръзка между зърнените храни и индекса на телесна маса.
Зърнените храни доставят на организма повече фибри, желязо, фолиева киселина, цинк и по-малко мазнини, натрий, въглехидрати.
Затова те заемат и едно от първите места по качество и здравословност в менюто. Изборът им означава избор за правилен начин на живот и придържане и към други подходящи навици. Консумацията на зърнени закуски би трябвало да се препоръчва от диетолози и да се включва във всеки режим, категорични са специалисти.
Според статистически данни от проучването 32% от четвъртокласниците не закусват сутрин въобще, а 25% приемат храна различна от зърнената.
В България предпочитаната закуска продължава да включва тестени изделия. От национално социологическо проучване, проведено през 2012 г., става ясно, че 76% избират за сутрешно хранене баница, кроасан, тутманик, сандвичи и др. Едва 6% от анкетираните хапват плодове и 9% избират пълнозърнести продукти за старт на деня.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД