Ученическите мебели - двойно по-важни

Ученическите мебели - двойно по-важниУченическите мебели винаги трябва да бъдат съобразявани с възрастта, ръста и специфичните нужди на детето. Често те са предназначени ученикът да прекарва голяма част от деня си на тях и съоветно неправилният им избор има отношение към възникване на някои заболявания - гръбначни изкривявания, късогледство, неправилна стойка, болки в гърба и други.
Гръбнакът на децата в ранната училищна и по-късната юношеска възраст все още се формира, поради което поддържането на правилна позиция е от изключителна важност. Същевременно писането на домашни и ученето на уроците може да отнеме


часове, които да бъдат прекарани на бюро
Което от своя страна прави толкова важно изборът на тези мебели за детската стая.
Подборът на адекватна височина на мебелите има важно значение, но с възможност да се регулира. Причината е, че при израстването на детето параметрите на бюрото и стола ще се променят.
Височината на стола трябва да е такава, че когато детето седи, стъпалата на краката му трябва да опират плътно до пода, а коляното да е огънато под прав ъгъл. В същото време бедрата трябва да бъдат перпендикулярни на торса. Гърбът на детето трябва да е плътно облегнат на облегалката.
Изборът на адекватни спрямо ръста на детето мебели има отношение не само към гръбначните изкривявания или късогледството. В случай, че заеманите пози не са удобни, детето започва да се разсейва, което

има значение и за процеса на учене
Полезна е възможността за промяна височината на плота на бюрото. Както и неговият наклон. Материалите, от които се изработват мебелите, е препоръчително да бъдат от дърво, тъй като някои изкуствени материали могат да съдържат токсични примеси. Производителите на обзавеждане за училища работят по сертификат, потвърждаващ сигурността. Оптималният вариант е изработката на бюрото да бъде от масивна дървесина, но това значително вдига цената.
Работният плот на бюрото трябва да бъде с размери не по-малки от 60×60 сантиметра, тъй като в противен случай няма да има достатъчно място за всички учебни помагала. Добре е мебелите да бъдат със заоблени ръбове, за да няма предпоставка за травми.
Масата трябва да е матирана
тъй като гланцовите повърхности водят до отблясъци и допринасят за по-бързата умора на очите. Най-добре е да се изберат неутрални цветове (пастели или нюанси от естествено дърво) с възможност за лесно почистване.
Разстоянието от очите до монитора също има значение. Ако то е по-малко от дължината на една ръка (от седнало положение), това може да доведе до напрежението на очите и да повлияе на концентрацията.
Разстоянието между очите и четящата повърхност следва да е между 50 см и 100 см. Наклонът трябва да бъде избран така, че

екранът да не отразява странична светлина в очите ви
Ако разстоянието затруднява разчитането на текст, увеличете шрифтовете на системите си от настройките им. Горният ръб на монитора трябва да е под нивото на очите ви, когато вратът е в естествената си позиция.
Мониторът не трябва да е под нивото на очите или над него, тъй като води до напрежение и може да предизвика главоболие. Липсата на опора за ръцете

когато се използват клавиатура и мишка
може да доведе от своя страна до напрежение в мускулите на предмишницата и раменния пояс.
В случай, че се налага работа на два или повече монитора, може да се постави най-широкият монитор централно, а останалите, позиционирайки с тъп ъгъл на не по-малко от 160° спрямо четящата повърхност на основния в посока към очите. Основната работа трябва да се извършва на централния дисплей.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД