Излекуваха дете с рядко генетично заболяване

Излекуваха дете с рядко генетично заболяванеСлед продължително и сложно лечение дете с рядко генетично заболяване ще бъде изписано днес от „Пирогов“. Това съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. Момиченцето има т.нар. Синдром на Жун. Характерно за него е, че пациентите най-често са с гръден кош, който спира да расте, не се развива правилно и придобива формата на камбана. Ребрата не растат навън, а неправилно – навътре. Така те притискат белия дроб и сърцето, а това пречи на децата да дишат.
Три четвърти от тези пациенти умират до втората година от раждането си, заради дихателна недостатъчност.
Мерал беше оперирана от екипа на лекари от „Пирогов“ през юни 2015 г. Тогава проф. Росен Дребов – началник на детската хирургия в „Пирогов” и д-р Атанас Кацаров – началник на детската травматология в университетската болница, извършиха уникалната за цял свят операция, при която поставиха 2 титаниеви пластини. С тях разшириха гръдния кош и зададоха нова, по-широка форма. Почти 8 месеца по-късно медиците извършиха втория етап на оперативното лечение.
Детето се възстановява добре и днес ще бъде изписано от лечебното заведение, информират още от болницата. Родителите й се похвалиха, че няколко дни след оперативната интервенция Мерал се премята, прави кълба и мост, изпраща въздушни целувки и е изключително енергична.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД