Играта навън пази децата от късогледство

Играта навън пази децата от късогледствоСпоред здравни специалисти, ако децата играят повече време навън на открито, то те ще бъдат предпазени от появата на късогледство. Те препоръчват малчугани под 6-годишна възраст да играят на улицата или в парка поне 10 часа седмично, за да се предпазят от заболяването наречено миопия, което в най-тежката си форма кара далечните предмети да изглеждат размазани и може да доведе до слепота.
Експертите предупреждават, че случаите на късогледство се увеличават и се забелязва бум на случаите на „тежка миопия”.
Проучването показа, че честотата на случаите е най-висока в страни, където има интензивен образователен режим, който принуждава децата да прекарват голяма част от времето си на закрито.
„Забелязваме увеличение в броя на случаите на тежко късогледство, което е по-проблемния вариант”, заяви професор Катрин Роуз от Университета по технология в Сидни. Тя допълни, че външните фактори играят огромна роля при развитието на късогледството.
Досега се смяташе, че миопията е генетично предопределена, а от светкавичните промени сега става ясно, че не е генетично, а заради външни фактори. Професорката отбелязва, че в страните с интензивен режим на образование, което води до това, че децата прекарват по-малко време на открито, случаите на късогледство са повече.
Проучване сравни китайските деца в Сидни с тези в Сингапур и установи, че тези, живеещи в Австралия имат по-малко очни проблеми. Случаите на миопия сред китайчетата в Сидни са 3% в сравнение с 29% в Сингапур. В Австралия децата прекарват 13 часа седмично навън, докато в Сингапур те са навън само около 3 часа.
„Късогледството няма нищо общо с националноста, а е изцяло свързана с начина на живот", коментира професор Роуз, като предупреждава децата да са повече време на открито.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД