ЕС забранява лекарства с кодеин за деца

ЕС забранява лекарства с кодеин за децаКомитетът за оценка на риска към Европейската агенция по лекарствата взема мерки за забрана на употребата на кодеин-съдържащи медикаменти при деца за лечение на простуда и кашлица.
Ограничението се налага заради сериозен риск от животозастрашаващи странични ефекти, засягащи функцията на дихателната система.
Комитетът за оценка на риска препоръчва кодеинът да бъде абсолютно противопоказан за деца и юноши под 18 години.
Нежеланите реакции след приема на медикаменти с тази активна съставка се дължат на превръщането му в морфин след попадане в организма.
При някои хора това трансформиране става по-бързо от нормалното.
Високите нива на морфин в тялото могат буквално да задушат пациента за секунди, посочват от Европейската агенция по лекарствата. Оттам посочват, че в тази връзка кодеинът е вреден и за възрастните хора.
В хода на изследването Комитетът за оценка на риска получи консултация от Педиатричния комитет към Европейската агенция по лекарствата и от професионални огранизации на медицинските специалисти.
Прегледът е предприет като следствие от вече случили се тежки инциденти сред болни от простуда деца.
Тъй като причините за забраната са общовалидни за всички пациенти, за да се гарантира безопасността на всички граждани, ограничението ще навлезе и в България.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД