Специалността „Детска хирургия” е уникална като пациентите ни

Твърди доц. д-р Красимира Калинова, д.м., ръководител Катедра по детска хирургия, анестезиология и спешна медицина, Медицински фкултет на Тракийския университет-Стара Загора

Доц. д-р Красимира Калинова, д.м. с пациент- Доц.Калинова, в края на миналия месец случаят с починалото дете от Разград разбуни духовете. Заговори се за липса на детски хирурзи в страната и това, че в 90% от болниците ни липсват такива специалисти. Какво мислите за това?

- Цитираният случай наистина бе повод за коментар както от колеги, така и от различни пациентски организации. Смятам за недопустимо пускането на медийни бомби с недоказани диагнози, недоказана необходимост от детско-хиругична операция, както и всички останали вариации на размисъл от един бивш зам.-министър на здравеопазването за броя на специалистите в тази специалност, след като се знае колко и как се отпускат тези бройки за специализация. В клиничните пътеки изрично е казано, че при спешен случай операцията може да бъде извършена от общ хирург.
Този случай доказа за пореден път колко уязвими са пациентите ни и как всички институции са загрижени за тях, а на практика нищо не се променя.

- Каква е спецификата на специалността „Детска хирургия”?
- Специалността „Детска хирургия” е уникална, както са уникални и нашите пациенти. През 2000 г. в Чикаго, в приетата Харта на хирургично болното дете се казва, че децата не са умалено копие на възрастния човек и те имат медицински, хирургически проблеми и нужди, които често са коренно различни от тези при възрастните. Децата имат нужда от възможно най-доброто медицинско обслужване и всяко болно дете има правото да бъде лекувано в обстановка, която е подходяща за тяхното лечение, водено от педиатри и детски хирурзи.

- Защо детските хирурзи в България са малко?
- Основните центрове са София, както и в отделенията и клиниките в Пловдив, Стара Загора и Варна. Детските хирурзи в България са малко над 40 души. За да се вземе специалност по детска хирургия (поне допреди 2-3 години), трябваше да се учи и вземе специалност по обща хирургия - 5 години, и след това още 2 години за детска хирургия.Сегашната наредба предвижда 5 години, в които специализантът получава мизерно заплащане и доста ограничения в начина си на живот и професионално развитие. Общите хирурзи често (и с право) не желаят да се занимават със сложни детско-хирургични проблеми. Обаче всеки общ хирург има свободата да вземе решение при специфични случаи, а не да прехвърля лекомислено топката към „голямата” болница.

- Как стои проблемът с детските хирурзи извън България?
- В Австрия и Германия пропорцията спрямо детското население е почти същата, както в България, но организацията по обучение, апаратурно и кадрово окомплектоване, както и транспортът на спешно болните може да бъде за пример.

- Какъв е проблемът с клиничните пътеки специално по отношение детската хирургия и как се справят детските хирурзи в Стара Загора?
- Съществува проблем и със стандартите по хирургия. Има предложения да се отнеме приоритетът на детската хирургия – децата, и те да се оперират от всички общи хирурзи. Това е недопустимо и никой няма да го позволи.
В УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ работят четирима детски хирурзи, за които мога спокойно да кажа, че работят на високо професионално ниво. В състава ни трима сме национални консултанти по специалността и винаги сме се отзовавали навреме при повикване за консултации и операции в цяла Югоизточна България. Ние оперираме в неонатологията много от вродените заболявания, както и случаи от детската гинекология и детската урология. Новите неща са свързани с навлизането на едноетапната операция на хипоспадия, безкръвните операции на коремни заболявания по показание и в определените възрастови лимити, както и вродените срединни кисти на шията и популярната в района ни диагноза ехинококоза. Разработваме в научен план алгоритъм за лечение на задържаните тестиси, вродените заболявания на половия член при децата, както и мекотъканни тумори и инфекции. Имаме уверения от детски фондации и участници в Българската Коледа за оборудване в най-скоро време с иновативни апарати и оперативен инструментариум и др. Детската хирургия в Стара Загора всеки ден е в помощ на най-ценното в живота ни - здравето на нашите деца.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД