Закалявайте детето, за да расте здраво

Закалявайте детето, за да расте здравоОт каляването на детето зависи колко здраво ще израсте то - дали ще се разболява веднага след като си намокри краката, или ще е здраво и силно и ще се радва както на горещото лятно слънце така и на лютия декемврийски студ.
Закаляване при децата означава укрепване на детския организъм до такава степен, че детето лесно да понася промените на околната среда. По този начин се заздравява тялото на детето и то не изпитва дискомфорт при резки промени на времето.
Трите елемента на природата – слънце, въздух и вода – са най-важните елементи при каляването на детето. Ако живеете на село и детето ви се радва на свеж въздух, много слънце и кристално чиста вода, тогава детето ви е калено.
Закаляването е начин на живот. Детето трябва да се калява постоянно, защото в противен случай организмът отново отслабва. Ползата от него продължава толкова дълго, колкото продължава подсилването на организма на детето.
Организмът реагира винаги, когато се променят параметрите на средата. Винаги внимавайте за настроението на вашите деца. Ако те не искат да ги поливате със студена вода, не го правете. Закалявайте детето, докато е здраво, за да не предизвикате обратна реакция на организма. По-добре е детето само да поиска да се съблече и да потича на снега. Така сте сто процента сигурни, че всичко ще е наред.
Лесно е да се калява детето докато си играе. Студът е полезен само на добре загряно дете. Не го поливайте със студена вода, ако то се е прибрало измръзнало от вън. При такива случаи веднага го облечете и стоплете.
В стаята на детето винаги трябва да има свеж въздух. Проветрявайте редовно. В жилище, където има деца не трябва никога да се пуши.
Каляването на детето може да започне още от първите дни, в които дойде на бял свят. В повечето случай то е увито с много завивки. Вие може го отвиете малко за да може организмът му да усети заобикалящия го свят. След втория месец може да пристъпите към потапяне в студена вода. След като го измиете с топла вода можете за кратко да го потопите в хладка. Някои хора дори мажат със сняг децата си за по няколко секунди.
Тези процедури дават положителен резултат и заздравяват организма на новороденото. Важно да се правят под наблюдението на лекар-специалист.
Ако температурата в стаята е до 20 градуса може да оставите бебето да спи съвсем разсъблечено. То ще движи ръчичките и крачетата си, което ще развива мускулите му. По този начин ще се усилят защитните сили на организма му и ще се заздрави тялото на бебето. Само когато е време за лягане, го сложете на топло и уютно място, за да може да спи спокоен и здрав сън.
Когато бебето запълзи го оставете на пода и не му обличайте нищо. Оставете го само по леки гащички. Нека пълзи свободно върху настилката. Не му трябва килим.
След като детето ви е проходило го оставете да обикаля босо. Нека се движи колкото се може повече по тревата, пътеката покрита с камъчета или вкъщи. Оставете го на воля да се разхожда, защото босото ходене е от огромна полза за него.
Закаляването на детето трябва да започне още от най-ранна възраст и да продължи цял живот. Така то истински ще се радва на заобикалящата го среда и живота.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД