Родители в Старозагорско отказват имунизация за децата си

 Родители в Старозагорско отказват имунизация за децата сиВ Старозагорска област около 10 са родителите, които категорично отказват ваксинация на децата си. Срещу тях следва да бъдат предприети административни мерки, заяви д-р Перчемлиева, директор дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ-Стара Загора. Минималната санкция според закона за здравето за такъв родител е 50 лв., както и лишаване от социални придобивки и посещаване на детски заведения за такива деца. Това са интелигентни родители, които заради свои разбирания отказват имунизациите. На всички тях са изпратени покани за разговор в РЗИ, за да се разбере точно каква е причината за такъв отказ. Тези деца се явяват един риск за останалите деца, ако те се разболеят от ваксинопредотвратими инфекции, могат да се възродят болести, които вече сме забравили, категорична е д-р Канева, началник на РЗИ-Стара Загора.
В област Стара Загора няма сериозни проблеми с имунизационния календар на децата. За всички деца, родени след юни 2014 г. Министерството на здравеопазването е осигурило четиривалентна ваксина, тъй като все още няма 6-компонентна. От 16 септември тя е раздадена на общобрактикуващите лекари и се поставя на родените през юни, юли и август на 2014 година. Извършени са 116 тематични проверки относно обхвата на децата с тетраксини и пентаксини за имунизации, съобщи д-р Перчемлиева на пресконференция днес.
За момента е отложена реимунизацията, според разпореждането на Министерството на здравеопазването, но това не нарушава имунизационния календар.
"Здравна поща", Габриела КАЧЕШМАРОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД