Стоматолози: Българските деца са с най-развалени зъби в Европа

Българските деца са с най-развалени зъби в ЕвропаБългарските деца имат най-развалените зъби в Европа. Това каза по време на пресконференция председателят на Сдружението на българските зъболекари д-р Венцислав Стоев. Той информира, че според изискванията на Световната здравна организация 80% от децата на възраст 4-5 години трябва да са без кариес. В България обаче този процент е едва 28. Освен това децата на 12 години имат по три развалени зъба, а от младежите на 19 години едва 9% са без кариес. Д-р Стоев също така допълни, че всяка година в България се изваждат по 10 000 постоянни зъби на деца. Той отбеляза, че над 30% от децата не полагат никакви грижи за устната си хигиена. Като причина за това стоматологът посочи нехайността от страна на родителите и липсата на профилактични прегледи.
Д-р Стоев каза, че за оралното здраве на децата и профилактиката в България се отделят твърде малко средства. Той напомни, че бюджетът за стоматологична помощ на НЗОК е 105 млн. лв. и е един от най-ниските в Европейския съюз. Освен България, малко пари за дентално здраве отелят Румъния и Словакия, заяви стоматологът. Д-р Стоев също така отбеляза, че има изискване на СЗO 10% от бюджета за здравеопазване да бъде за дентална помощ, а в България е 4%.
Заради лошото орално здраве на децата, от СБЗ съвместно с верига магазини организират безплатни профилактични прегледи за малчуганите до 10 годишна възраст. Кампанията е наречена „Веселите зъбки” и има за цел да създаде правилни навици у децата за това как да се грижат за своята устна хигиена.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД