Малките деца са силно рискови за хепатит А

Малките деца са силно рискови за хепатит АХепатит А е остро възпаление на черния дроб, което се предизвиква от вирусна инфекция. Спрямо другите типове хепатит, А е с най-благоприятния изход, тъй като не може да премине в хронична форма. Заразяването се предава по фекално-орален път, тоест вирусите се отделят във фекалиите на болния, които по контактен път попадат във водата или храната.
Силно рискова група са малките деца, които играят в контакт с всякакви нечистотии и все още нямат съзнание за хигиена и предпазване от подозрителни предмети. Не случайно заболяването е известно като хепатита на мръсните ръце. В немалка степен разпространението на хепатит А се дължи на слабо съзнание за съблюдаване на санитаро-хигиенни условия и отговорност за общественото здраве. За съжаление, това лято се докладва за висока честота на инфекции от хепатит А по българското черноморие.
Това налага действително необходимостта от високо внимание при избор на място за летуване и ползване на басейни.

Кога да заподозрете заразяване с хепатит А?
Инкубационният период може да бъде доста подвеждащ за обикновения човек. Първите признаци на инфекция могат да се проявят както след седмица, така и след месец и 20 дни.
Първата изява също е подвеждаща, тъй като тази по-остра форма на заболяването протича сравнително кратко, за около 5 до 7 дни и може да се сбърка за „летен грип“ или друго временно неразположение. Какви признаци са характерни - същите като при типичните летни простуди: отпадналост, главоболие, болка в мускулите и ставите, главоболие, гадене и повръщане, диария при най-малките, болка в горната част на корема, непосредствено под ребрата при по-големите и възрастните и повишена температура до 38,5 оС.
Характерното пожълтяване - с което е познат хепатитът, но което не се проявява при всички – се проявява точно когато състоянието на болния бележи подобрение. По-категоричен ориентир обаче е „биреният“ цвят на урината и изсветляването на изпражненията, които също се наблюдават оттогава.
Жълтеницата продължава една две седмици. Заболяването като цяло – от седмица до 2 месеца, в редки случаи до шест.

Как лекарят поставя диагноза?
Специалистът по инфекциозни болести палпира черния дроб и далака. При хепатит се установява увеличен черен дроб, в по-редки случаи и далак.
Биохимичните изследвания на урината и кръвта показват повишен билирубин и чернодробни ензими като АсАТ, АлАТ. Повишената концентрация на тези ензими се открива в кръвта при страдание на черния дроб. При хепатит А нивото им скача 8 – 10 пъти.
Диагнозата се потвърждава чрез серологично изследване на антитела за хепатит А, като откриването на антитела от клас IgM свидетелства за прясна инфекция. Откриването на антитела от клас IgG показва прекаран в миналото хепатит А.

Какво включва терапията?
При лекото и средно тежко протичане на хепатит А организмът на болния е в състояние сам да се справи с инфекцията и оздравяването да настъпи спонтанно. По-изискващ откъм грижа и внимание е острият период, когато се препоръчва стриктно спазване на специална хранителна диета, постелен режим и прием на медикаменти, които да подкрепят черния дроб – хепатопротектори.
Хранителният режим е строго балансиран, като се избягват трудноусвоимите и тежки храни, мазнини и белтъчини. Естествено, налага се отказ от алкохол, както и прием на лекарства, особено които са натоварващи черния дроб. Налага се повишен прием на течности, като в острия период може да се наложи и венозно вливане на течности и подходящи вещества за подпомагане на този орган.
При тежките случаи се вливат венозно разтвори, които да понижат концентрацията на токсини в кръвта, подпомогнат възстановяването на черния дроб, заредят организма с енергия (глюкоза) и витамини. Не се провежда някакво специфично противовирусно лечение, но се налага карантинен режим и съблюдаване на стриктна лична хигиена.
Диетичният режим се спазва в продължение на шест месеца. Обикновено прогнозата е благоприятна.

Профилактика
За превенция от хепатит А е създадена ваксина, като тя дава защита за период от 6-10 години. Уместно е прилагането й на територии с високо разпространение на хепатит А, като се препоръчва за деца след тригодишна възраст, туристи, контактни лица, военни, медицински персонал в инфекциозни отделения, възпитатели в детски заведения, обслужващ персонал в заведения за обществено хранене и служители във водни централи.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД