Бебетата знаят защо плачат

Бебетата знаят защо плачатОт седеммесечна възраст бебетата не плачат просто така или само защото са гладни, жадни или заради дискомфорт, те определено използват гласа си съзнателно, за да привлекат вниманието към себе си, смятат японски изследователи.
За цели на проучването си те следят поведението на две момиченца - на седем- и деветмесечна възраст в продължение на повече от половин година.
Според д-р Хирока Накаяма от Токио кърмачетата имитират плач, за да привлекат майка си. Въпреки че имаме негативно отношение към преструването и фалшивия плач д-р Накаяма разяснява, че в действителност тази способност на бебетата допринася за изграждането на пълноценна връзка с родителите с детето отрано.
Плачът е един от ограничените на брой начини бебето да комуникира с възрастните и то да бъде инициатор в този процес. В този смисъл той не бива да плаши родителите, а напротив те трябва да приемат, че има значение за създаването на благоприятна социална среда за него и за емоционалното развитие. Имитиращите плач бебета според психолога де факто успешно комуникират с грижещите се за тях хора през деня, което е съществен елемент в изграждането на двупосочни взаимоотношения.
Изследователският екип наблюдава бебетата два пъти месечно за около час, като заснема поведението им. Резултатите показват 68 епизода на плач при по-малкото момиченце и 34 при по-голямото. Наблюденията се съсредоточават върху изявата на положителни и негативни емоции в моменти непосредствено преди и след като бебето спира да плаче.
Изследователите засичат негативни емоции определено, когато бебето изпитва дистрес. Положителни емоции се проявяват, когато то е в добро настроение или просто не изпитва някаква тревожност и дискомфорт.
Въпреки че в повечето случаи негативни емоции са засичани непосредствено преди и след плачене, има и някои изключения, споделят от екипа.
При фалшивия плач изследователите намират, че емоциите на детето непосредствено преди и след него, са положителни. Това поведение може да се тълкува от родителите като сигурен признак, че бебето ги „манипулира“.
По-лесно манипулаторите могат да бъдат разконспирирани, ако се усмихват. Например учените инсценират ситуация при която прекъсват играта между бебето и майката, като откъсват вниманието й без да я извеждат от помещението. При отдалечаването на майката бебето проплаква, за да си върне вниманието на майката. След нейното бързо завръщане то й се усмихва доволно.
Фалшивият плач може да показва и степента на манипулативни умения у детето. Ако то проявява все по-очевадна склонност да се усмихва бързо след плач, определено има по-големи заложби да стане по-разглезено. И, оказва се, че бебето, което расте в семейство с други деца, използва много по-често плача с манипулативна цел, от това, което е единствено на родителите.
Това само показва от какво значение са братята и сестрите в семейството за изграждането на социални взаимоотношения.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД