РЗИ издаде 7 предписания на детски кухни и ученически столове

РЗИ издаде 7 предписания на детски кухни и ученически столовеИнспектори от Регионалната здравна инспекция-Стара Загора са участвали в 25 съвместни проверки заедно с Областна дирекция по безопасност на храните относно качеството, безопасността и здравословността на храната, която се предоставя на децата и учениците в детските и учебни заведения в област Стара Загора. Проверките са били по инициатива на областния управител Живка Аладжова.
Били са проверени 6 детски кухни, 3 кухни-майки, 5 ученически стола с дейност кетъринг, 6 ученически стола и 5 павилиона на територията на училища от областта.
В три от ученическите столове бяха установени несъответствия на изискванията на Наредба № 37 на Министерството на здравеопазването за здравословно хранене на учениците -  в менюто са използвани пресни колбаси със съдържание на мазнини над допустимото, предложено е основно ястие, приготвено чрез пържене, и е предлагано кисело мляко с по-висока масленост от нормативно определената. Издадени са 3 предписания за отстраняване на несъответствията, съобщиха от РЗИ.
Установени са несъответствия и със здравните изисквания за здравословно хранене на деца в ранна детска възраст, съгласно Наредба № 2 от 7 март 2013 г. на МЗ за здравословно хранене на деца на възраст от 0 до 3 години. Те включват основно използване на кайма вместо мляно месо и яйчен прах вместо пресни яйца при приготвяне на храните, както и предлагане на кисело мляко, в производството на което съгласно етикета е вложено и сухо мляко като суровина. Издадени са 4 предписания за отстраняване на несъответствията.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД