Как да измерим температурата на детето най-точно

Как да измерим температурата на детето най-точноПовишаването на телесната температура е признак, че организмът се бори с инфекция. Когато имунната система се активира от вируси или други микроорганизми, в него се случват редица процеси, като температурата е признак за протичането им. Повишената температура сама по себе си не е заболяване, тя е симптом на такова.

Прочети още...

Кога бебето задържа главичката си стабилна

Кога бебето задържа главичката си стабилнаПри раждането мускулите и двигателните умения на бебето са още неразвити. Това налага да бъдем особено внимателни при грижите за него. Бебето започва да проявява способности да задържа главата в права на тялото линия едва след първия месец за секунди и да я изправя около четвъртия месец. Контролът на позицията и движенията на главата обаче стават стабилени едва към шестия месец.
Какво е типичното развитие на бебето относно контрола на главата по месеци?
Новороденото трябва да се държи изключително внимателно, като при повдигането от, при поставянето му, при държането и предаването от едни в други ръце, трябва да се поддържа стабилно главата и вратът му.

Прочети още...

Кърменето развива белите дробове на бебето

Кърменето развива белите дробове на бебетоКърмените бебета са с по-добра белодробна функция в сравнение с тези, които са хранени с готови млека, установиха английски учени. Физическите усилия при сученето, шест пъти на ден в продължение на 4-5 месеца водят до по-добър дихателен капацитет и дихателни обеми. Това показва изследване сред 10-годишни деца.
Резултатите са въз основа на данни от проучвания сред деца от Обединеното кралство, наблюдавани от 1989 година насам. Около 40% са кърмени под 4-5 месеца, 40% повече, а 20% - изобщо. Стандартни изследвания показват, че именно сред втората група показателите са най-високи, и то статистически значимо.

Прочети още...

Момчетата и момичетата учат различно

Момчетата и момичетата учат различноНаучни изследвания доказват, че начинът, по който момчетата и момичетата възприемат света е съвсем различен.
Движението е от особена важност за момчетата - Накарайте едно момченце да седи мирно и внимателно да слуша и можете да сте сигурни, че след третата минута безвъзвратно ще изгубите интереса и желанието му да участва в каквото и да сте го забъркали.
За да задържи вниманието на младежа, учителят или родителят е препоръчително да се движи и да използва дейности, включващи движение, тъй като то е в природата на мъжете.
Още в утробата, както показват много ултразвукови прегледи, момчето е доста по-подвижно от момичето. Често, дори когато има творческа задача с рисуване, "мъжете" в час изобразяват движещи се предмети като коли, камиони, ракети и т.н.

Прочети още...

При лошо детство - по-малък мозък

При лошо детство - по-малък мозъкАко в началото на живота си децата не получават адекватни грижи, мозъците им се свиват до по-малки размери от тези на връстниците им, пише Би Би Си. Изследване на Кингс Колидж в Лондон сочи, че осиновени деца, които са прекарали първите си години в лоши условия в сиропиталища в Румъния, имат с 8,6% по-малки мозъци от други осиновени деца.
Изследователският екип нарича резултатите "първите и най-убедителни доказателства" за отражението на качеството на грижите върху нормалното развитие на мозъка.

Прочети още...

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД