Искат потребителска такса за дете

Искат потребителска такса за детеДа се въведе потребителска такса за преглед на дете, както има такава и за възрастните. Тя обаче да се плаща от държавата, не от родителите. Това поискаха от Българския лекарски съюз (БЛС) на 12 май на извънредния си национален събор в Обзор. Лекарите посочват, че сега педиатрите не получават нищо за прегледите на деца. Приходите им от НЗОК са т. нар. капитация - сума за всеки пациент, когото имат в листата си. Извън това обаче джипитата педиатри не получават други средства. Само специалистите имат допълнително финансиране по линия на направленията, с които едно дете е било пренасочено към тях.

Прочети още...

Глоба от 2500 евро при неваксиниране срещу морбили

Глоба от 2500 евро при неваксиниране срещу морбилиГерманският министър на здравеопазването Йенс Шпан предлага глоби за родителите на деца в училищна възраст, които не са ваксинирани срещу морбили, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Ако предложеният от него законопроект бъде приет от парламента преди края на годината, ще влезе в сила от 1 март 2022 г., посочва "Гардиън". До юли 2020 г. родителите, които записват децата си в детски градини или училища, ще трябва или да представят доказателство, че децата им са ваксинирали, или такова за медицинско състояние, което не позволява поставянето на ваксината.

Прочети още...

Стартира четвъртото национално представително проучване на затлъстяването при децата

Стартира четвъртото национално представително проучване на затлъстяването при децатаОтносителният дял на деца със свръхтегло и затлъстяване все още бележи ръст в страните от Европейския регион на Световната здравна организация. В тази връзка ще се извърши национално проучване за оценка разпространението на свръхтегло и затлъстяване и факторите на семейна и училищна среда при деца в първи клас.
Това е четвъртото национално представително епидемиологично проучване в рамките на "Европейска инициатива на Световната здравна организация

Прочети още...

Дентална работилничка учи децата по забавен начин на грижа за зъбките

Първата среща със зъболекаря остава за цял живот, казва д-р Милица АРСОВСКА от "Мегадент"

д-р Милица Арсовска с участници в Денталната работилничка на "Мегадент"Дентална работилничка събра на 20 февруари малчугани в "Мегадент"-Стара Загора. Срещата, която брандът организира с децата, е поредна и има за цел да ги подготви за първия или пореден преглед при зъболекаря. Таргетната група на инициативата включва деца на възраст от 3- до 6-годишна възраст. Това е първия етап, срещаме се извън зъболекарския кабинет, разказва д-р Милица Арсовска. Разказваме приказка за страната Зъбландия, в която има герои като кътно зъбче, кучешко зъбче, разказват се факти около създаването на тази страна.

Прочети още...

Вирусни инфекции по морето разболяват децата

Вирусни инфекции по морето разболяват децатаДетското отделение към МБАЛ "Централ Хоспитал", което осигурява денонощно обслужване на малките пациенти, е пълно с малчугани след почивка. Повечето от родителите пристигат направо от магистралата, тази нощ приехме 5-годишно дете с висока температура и с повръщане по бански костюм, съобщи педиатърът д-р Анелия Балабанова. Момиченцето е включено на системи, а родителите споделили, че детето се влошило на плажа. Те веднага потеглили към Пловдив.

Прочети още...

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД