При жените по-високият естроген води до деменция

estrogen 15.02При възрастните жени, имащи по-високи нива на хормона естроген има по-голям риск от развитието на деменция, особено ако страдат и от диабет, сочи ново проучване на Националния институт по здравеопазване и медицински изследвания на Франция.
Използвайки данни от мащабно проучване, което включва повече от 5 600 жени в постменопауза на възраст 65 или повече години, френски учени измерват нивата на естроген, при тези, които не страдат от деменция и които не са били на хормонална заместителна терапия, т.е не са приемали лекарства с цел повишаване на естрогеновите нива.
Четири години по-късно, учените повтарят изследването при 543 от първоначално изследваните жени. Те сравняват резултатите с тези на 132 жени, които са диагностицирани с деменция. Освен това разглеждат рисковите фактори, предизвикващи деменция като диабет, високо кръвно налягане и други заболявания, свързани със сърцето.
Изследователите твърдят, че рискът от развитие на деменция е два пъти по-голям за жените, имащи високи нива на естроген.
Рискът се увеличава още повече при жени с високи нива на естроген, комбинирани с диабет.
Авторите на изследването стигат до заключение, че жените с високи нива на естроген и страдащи от диабет могат да се обособят като рискова група за развитието на деменция.
Тъй като все още не е изяснена причинно-следствената връзка между тези три звена, лекарите смятат, че трябва да бъдат направени допълнителни тестове и проучвания, включващи различни възрастови групи жени и прилагането на плацебо и хормонални медикаменти, с цел изясняване дали наистина такава връзка съществува.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД