Аменореята може да се усложни до инфертилитет

Аменореята може да се усложни до инфертилитетАменореята е патологично състояние, при което се наблюдава липса на менструация. Необходимо е установяване етиологията на заболяването, защото при липса на лечение може да се усложни до инфертилитет. Липсата на менструация е физиологична в периода преди пубертета, по време на бременност и менопауза.
Различават се два основни типа аменорея - първична и вторична. Първичната аменорея е липса на менструация на възраст 14 години, съчетано с изоставане в развитието на вторични полови белези, или липса на месечно кръвотечение на възраст 16 години с нормално развити вторични полови белези.

Менструалният цикъл е под контрола на оста хипоталамус-хипофиза-яйчници

Той се състои от три фази: фоликуларна, овулаторна и лутеална. По време на ранната фоликуларна фаза от хипоталамуса се секретира гонадотропин-освобождаващ хормон. Той стимулира секрецията на фоликуло-стимулиращ хормон (FSH) от аденохипофизата, който пък потенцира ароматизацията на андрогените в естрадиол. Секрецията на естрадиол се повишава и достига своя пик непосредствено преди овулацията. По време на късната фоликуларна фаза естрадиолът стимулира секрецията на лутеинизиращ хормон (LH). Овулацията настъпва 34-36 часа след пика на LH или 10-12 часа след LH-пика и 24-36 часа след пика в нивата на естрадиола.
Менструация настъпва

при липса на оплождане на отделената при овулация зряла яйцеклетка

При нарушение на всяко едно от нивата в оста хипоталамус-хипофиза-яйчници може да възникне аменорея. Причина за аменорея може да бъде и всяко отклонение от  нормалната анатомична структура на репродуктивните органи на жената.
Основните причини за първична аменорея са: хипергонадотропен хипогонадизъм, хипогонадотропен хипогонадизъм, еугонадизъм.
Хипергонадотропният хипогонадизъм се изразява в свъхпродукция на FSH и се среща при пациенти с гонадна дисгенезия - синдром на Търнър, 45 Х0; овариална инсуфициенция (напр. синдром на чупливата Х-хромозома); синдром на Swyer (плодът има кариотип 46 XY, но поради мутации в SRY-гена не се образуват тестиси и фенотипът на плода е женски).
При хипогонадотропния хипогонадизъм се наблюдава понижена секреция на FSH, което от своя страна

намалява секрецията на естрадиол

и предизвиква смущения в менструалния цикъл. Хипогонадотропният хипогонадизъм може да бъде причинен от вродени аномалии (изолиран дефицит на фоликулостимулиращ хормон, хипопитуитаризъм, вродени дефекти на ЦНС); от ендокринни нарушения (вродена адренална хиперплазия - ексцесивна продукция на андрогени поради дефект в 21-хидроксилаза, което води до натрупване на 17-хидроксипрогестерон, синдром на Кушинг - повишена продукция на глюкокортикостероиди, хиперпролактинемия - свръхпродукцията на пролактин потиска секрецията на гонадотропин-освободжаващ хормон, а оттам на FSH и LH, което резултира в нарушена яйчникова функция); от тумори - напр. на хипофизата (пролактином).
Еугонадизмът може да бъде причинен най-често от

отклонения в анатомичната структура на половите органи на жената

- вродена липса на матка и вагина, цервикална атрезия (липса на естествен отвор), синдром на Ашерман (образуване на адхезии в матката). Причина могат да бъдат и интерсексуалните отклонения - например синдром на Морис, при който се наблюдава андрогенна резистентност, мъжки генотип, но женски фенотип.
Сред симптомите, които се наблюдават при първична аменорея, освен липсата на месечно кръвотечение, симптоми на яйчникова недостатъчност могат да са

цикличната тазова болка, вагинална сухота, нощни изпотявания, неспокоен сън

Честото главоболие, галактореята, неясното виждане могат да бъдат симптоми на пролактином. Нарушеното обоняние може да бъде симтом на изолиран дефицит на фоликулостимулиращ хормон.
Поставянето на диагнозата включва цялостен физикален преглед за установяване на общото състояние на пациентката, хормонални изследвания, изследване на гърдите, тазово изследване.
Лечението е насочено към коригиране на причината за поява на първична аменорея - напр. допаминови агонисти при хиперпролактинемия. В много случаи се налага хормонозаместителна терапия поради естрогенов дефицит и превенция на остеопороза. При невъзможност коригиране на патологията, довела до аменорея, се прилага лечение с гонадотропин при пациентки с инфертилитет за предизвикване на овулация.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД