Депутати от ГЕРБ питат министри за УМБАЛ “Проф. д-р Ст. Киркович”

Отляво надясно - Андон Андонов, д-р Кирил Добрев и Пламен ЙордановДнес пресконференция дадоха народните представители на ГЕРБ от Стара Загора Пламен Йорданов, Андон Андонов и д-р Кирил Добрев.
Д-р Добрев откри брифинга с проблема за здравеопазването в област Стара Загора, в частност - състоянието на УМБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович”, задлъжнялостта на болницата и започналите в нея съкращения. Според него, обединението на двете болници през 2012 г. е единствената разумна стъпка след абсурдното им разделение през 1993 г., дублирането на структурите, за което са изхарчени изключително много средства, недостигът на кадри за две, вършещи едно и също структури, вражда между завеждащите отделения и завеждащите клиники и т.н. Не самото обединение, а това, че бе твърде закъсняло, според народния представител, е в основите и на сегашните проблеми.
Повече от година се е проточило задействането на нормалната работа на обединената болница - като такава на практика тя започва да работи едва сега. Д-р Добрев ще обсъди в четвъртък с министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева идеи за стабилизация и устойчиво развитие на най-голямата старозагорска болница, в която не спира и потокът от цяла Югоизточна България. Много важно е да се постигне в нея добър модел на сливане, защото този модел предстои да се проведе на територията на цялата страна за още 8-9 болници.
Съкращението на над 30% от кадрите в УМБАЛ ”Проф. д-р Стоян Киркович” е рискован ход. От една страна това може да доведе до забавяне на темпото на работа и до намаляване обема услуги, предоставяни от болницата, което ще намали и възможността за наваксване на финансовия дефицит. Би могло да доведе също така до усещане за дискомфорт у голяма част от специалистите, които могат да напуснат. За лекарите, сестрите и акушерките проблем едва ли има, защото в най-скоро време ще заработи и още една частна болница в Стара Загора - тази край стадион “Берое”, а за нея ще са нужни повече медицински кадри и лекари, отколкото има свободни в областта, коментира д-р Добрев. Ще пострадат пациентите и точно тези, които не могат да доплащат в частните болници - т.е. най-големият процент. Според старозагорските депутати от ГЕРБ, дори министерството да не може пряко да субсидира болницата, достатъчно е да насочи нужни капиталови средства към нея, за да се облекчи положението. Може да се постъпи и както в Ловеч - АГ отделението да бъде прибрано в големия хирургичен блок, а сградата в центъра на града, която е общинска собственост, да бъде продадена и със средствата да се погасят дългове на болницата.
"Здравна поща", Живка КЕХАЙОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД