Започва националната АНТИСПИН кампания под мотото “Животът е безценен!”

Започва националната АНТИСПИН кампания  под мотото “Животът е безценен!”Според данни на Европейския център за контрол на заболяванията през 2011 г. честотата на новите случаи с ХИВ в страните от Европейския съюз е средно 5.7 случая на 100 000 население. За България честотата на новите случаи с ХИВ е 2.7 случая на 100 000. Общият брой на официално регистрираните в Министерство на здравеопазването лица, живеещи с ХИВ/СПИН към 14 ноември 2013 г. е 1809 души. Според пътя на предаване на инфекцията се наблюдават две особено уязвими групи – мъже, които имат сексуални контакти с други мъже – 38,5 % и инжекционно употребяващи наркотици – 15,6%.
Данните показват, че намалява процентът на инжекционно употребяващите наркотици и значително се увеличава делът на лицата сред хомо- и бисексуалната общност. Запазва се тенденция за концентриране на ХИВ-серопозитивни случаи в по-големите области на страната - София (67), Пловдив (26), Пазарджик (13), Варна (12), Благоевград (5), Добрич (5), Хасково (9), Бургас (6).  Горната възрастова граница при мъжете е 73 години, а при жените е 59 години. 
В Западна и Централна Европа приблизително 900 000 са живеещите с ХИВ, а в Източна Европа и Централна Азия те са приблизително 1,4 милиона.  Епидемията в региона на Източна Европа и Централна Азия е бързоразвиваща се. Новоинфектираните за 2011 г. са приблизително 140 000 лица, като най-голям дял е на венозно употребяващите наркотици. Новоинфектираните с ХИВ лица в Централна и Западна Европа са 30 000 и епидемията е най-вече сред хомосексуалните мъже.
От 25 ноември до 6 декември училищата в област Стара Загора ще отбележат Световния ден за борба срещу  СПИН –1 декември чрез обучения с акцент върху рисковото сексуално поведение, предоставяне на образователни материали, картички, плакати, филми, презервативи. Предвижда се оформянето на изложби, провеждане на викторини, видеопокази в часовете на класния ръководител, обучения от медицински специалисти в училищата, анкети, оформяне на кътове, изнасяне на беседи, дискусии, радиопредавания на територията на учебни заведения, изготвяне на презентации от ученици, изготвяне и разпространение на символичния знак на кампанията – червена панделка, а учениците от с. Търничени – община Павел баня ще направят „жива” панделка.
Традиционни концерти по повод 1 декември ще се състоят в Стара Загора, Чирпан, Раднево, като на тях ще се провеждат театрални представления, викторини, раздаване на презервативи, брошури, балони. На  29 ноември от 18.30 до 20.00 ч. ще има изнесен КАБКИС 10 -  за консултиране и изследване  за ХИВ с бързи тестове пред Младежкия дом Стара Загора преди театралната АНТИСПИН постановка на МОС. На 1 декември от 13 до 16 ч. кабинетът ще се намира пред стадион "Берое", а от 15 ч. до 19 ч. ще  е в центъра на Казанлък.
"Здравна поща", източник : РЗИ

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД