Продължават безплатните стоматологични прегледи на деца в Раднево

Продължават безплатните стоматологични прегледи на деца в РадневоДо 20 ноември в община Раднево за втори път се изпълняват дейности по Националната програма за профилактика на оралните заболявания на деца от 0 до 18 г., съобщиха от пресцентъра на общината. Стратегическата цел на програмата е подобряване оралното здраве на децата до 18 г., установяване състоянието на оралното здраве при деца чрез провеждане на национално епидемиологично проучване и национален ситуационен анализ на оралното здраве по стандартни показатели на децата до 18 годишна възраст, намаляване интензитета на зъбния кариес на първите постоянни зъби чрез прилагането на силанти, оказване съдействие на регионалните орални профилактични програми.
Кариесът при постоянни зъби започва при първите постоянни молари, които пробиват на 6 години. Те пробиват с дъвкателна повърхност, набраздена от много разклонения, ямки, фисури и бразди, които представляват място за задръжка на зъбна плака – основен комплексен фактор за развитие на кариес. Степента на минерализация на емайла в тази възраст не е завършена. Кариозният процес се развива изключително бързо и само за няколко години, ако не се вземат мерки, тези зъби силно се разрушават, а нерядко се загубват. Запечатването на дълбоките фисури и ямки на първите постоянни интактни молари е най-ефикасно средство за предпазване от зъбен кариес, защото тези зони са предилекционни места за задържане на плака, трудност или невъзможност за отстраняването и или повлияването и с флуорна профилактика и съответно образуване на кариес.
Затова запечатването със силанти, които отделят и флуорни йони, трябва да се осъществява до две години след пробива им, период, през който емайлът „узрява” и достига най-висока степен на минерализация. Профилактичното покритие на дълбоките фисури веднага след пробива на тези зъби със силанти, осигурява 100% здраве на фисурата, спестява средства и осигурява пълноценно съзъбие. Установено е, че 84% от кариеса на постоянните зъби между 6 и 8 години засяга дъвкателните повърхности. Прилагането на програми за профилактика, включващи профилактичното покритие показват снижаване на кариеса до 60%.
Прегледите и апликация на силанти ще се извършват от Д-р Стефка Дзивкова в медицинския кабинет на стоматологията. Телефон за контакти и записване 888 47 48 04.
Децата, които са се прегледали през първия етап, не могат да участват във втория.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД