С минута мълчание и сирени на линейки отбелязваме Деня на спасението

С минута мълчание и сирени на линейки отбелязваме Деня на спасениетоС минута мълчание и включени сирени на линейки ще бъде отбелязан 15 август - Ден на спасението. В деня на Успение Богородично преди половин век 26-годишният д-р Стефан Черкезов спасява 47 души, като ги изнася от горящ автобус, а на следващия ден умира от раните си. От 2004 г. на 15 август в много лечебни заведения у нас неформално се отдава почит към д-р Черкезов и към медиците, срещнали смъртта си при изпълнение на своя професионален и човешки дълг. Ритуалът по отбелязване на Деня на Спасението за пръв път ще е официален, тъй като в края на миналата година  с Решение на МС 15 август бе обявен за Ден на Спасението.
С този документ България стана първата страна в ЕС, която официално отбелязва паметта и делото на свои сънародници, загинали по време на спасителни акции.
За нас, медиците, е важно да спрем и да помълчим за минута, почитайки  паметта на над 130 лекари и над 15 медицински сестри, на десетки минни, водни, планински спасители, обикновени граждани, обрекли се на смърт, за да живеят други, заяви министър Таня Андреева.  Тя подчерта, че на този ден отдаваме признателност и на дарителите, чийто органи са трансплантирани на други хора, почитаме готовността за себераздаване, която, наред с професионализма, е основен двигател в медицинската професия.
Министър Таня Андреева е изпратила писма до държавните лечебни заведения и Регионалните лекарски колегии с предложение за едноминутно мълчание на 15 август в 12 часа, съпроводено от сирените на линейки.
„Здравна поща”, източник: МЗ

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД