Броят на ХИВ позитивните в България намалява

Броят на ХИВ позитивните в България намаляваНа 19 май - Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, с факелно шествие и панделка от запалени свещи ще бъде почетена паметта на жертвите на СПИН у нас. Тази година денят е под надслов „Животът е безценен” и бележи третия етап от Националната антиспин кампания на Програма “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Световната инициатива бележи началото си през 1983 г. в Сан Франциско и Ню Йорк. На този ден над 1 200 неправителствени организации от 115 страни по света ще насочат общественото внимание към проблемите на хората със СПИН.
В България Денят ще бъде отбелязан с водосвети, помени в храмове, мирни шествия и тематични дискусии в обучителните институции. На възлови места в повечето градове ще се раздават здравно-образователни материали, презервативи и червени панделки.
В столицата факелното шествие ще тръгне в 19.30 ч. от Министерство на здравеопазването, след което ще премине по бул. „Дондуков” покрай Президентството и ще завърши пред Народния театър „Иван Вазов”, където участниците ще направят панделка от чаени свещи като един от световните символи за съпричастност.
В 19 ч. на 19 май в парк „Зелен клин” в гр. Стара Загора клуб „Зараза“ към СНЦ „Самаряни” съвместно с Младежки общински съвет ще организира тематичен форум-театър, включващ музикални и сценични прояви, придружени с раздаване на информационни материали, запалване на свещи и пускане на летящи фенери.
Статистиката показва, че в последните години намалява броят на новоинфектираните с ХИВ млади хора в България. Позитивната тенденция се наблюдава и сред инжекционно употребяващите наркотици българи. Това сочат данните на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН. През 2011 г. честотата на новите случаи с ХИВ в страните от Европейския съюз е средно 5.7 случая на 100 000 население. В същото време за България честотата на новите случаи с ХИВ е 2.7 на 100 000.
Общият брой на официално регистрираните в Министерство на здравеопазването лица, живеещи с ХИВ/СПИН е 1708, като от началото на годината са регистрирани нови 78 ХИВ-серопозитивни. Над 10% от новооткритите случаи са сред чуждестранни граждани, които пребивават в страната. Новорегистрираните случаи на серопозитивни хора се концентрират основно в по-големите области на страната, където и броят на изследваните лица е най-висок - София град – 30 души, Пловдив – 7, Варна – 5 и в другите региони на страната под 5.
Данните на Националната програма сочат, че всяка година все повече хора се изследват за ХИВ и узнават своя статус. За 2012 г. броят на изследвалите се лица е 346 424. През първите три месеца на 2013 г. това са направили 89 292 души. У нас действат 31 здравно-превантивни центъра за работа с най-уязвимите групи.
В изпълнение на ангажиментите на държавата, за 13-та поредна година МЗ осигурява антиретровирусна терапия за всички лица с ХИВ/СПИН, както и за специфична антиретровирусна профилактика на бременни ХИВ-серопозитивни. Благодарение на това съвременно лечение в над 95% от случаите се предотвратява предаването на ХИВ инфекцията от майката на новороденото дете. Разкрити са 5 сектора за лечение на пациенти към инфекциозните клиники в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора, като тяхната дейност допълнително се финансира от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. През първото тримесечие на 2013 г. антиретровирусно лечение е осигурено на общо 555 пациенти: в София те са 366, Пловдив – 106, Варна – 81 и Ст. Загора - 2.
89% от пациентите, започнали лечение през 2007 г., са живи и продължават терапията си. Това е показател, че лечението на ХИВ може да бъде успешно, когато е своевременно диагностицирано и е започнато навременно по назначената терапия.
„Здравна поща”, Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД