Пациенти с петиция до МЗ и НЗОК

Пациенти с петиция до МЗ и НЗОКЛичните лекари да разполагат с повече възможности за пълноценно наблюдение и проследяване на пациентите с ревматологични заболявания на биологично, кортикостероидно и имуномодулиращо лечение, като им бъдат предоставени допълнително направления в зависимост от броя на болните с такива диагнози, които са в пациентските им листи. Това е едно от исканията, включени в петиция в подкрепа на болните, която днес две пациентски организации - на пациентите с ревматоиден артрит (АПРА) и на пациентите с ревматологични заболявания (ОПРЗБ) внасят в Министерството на здравеопазването и Надзорния съвет на НЗОК.

Пациентите също така настояват да бъде облекчен достъпът до консултация със специалисти - не само ревматолози, но и гастроентеролози и кардиолози, до изследвания и до рехабилитация, да бъде опростен и съкратен редът при предписване и получаване на медикаменти и при явяване на комисия.
Да бъде съхранена работоспособността на тази болни, повечето от които са хора в активна възраст, означава и много спестен финансов ресурс на държавата, коментира Боряна Ботева от ОПРЗБ. Тя подчерта, че качественото лечение и проследяване е сигурна бариера пред инвалидизацията и социалното изключване, които са най-тежките последици от системното подценяване на проблемите на ревматологично болните.
Под документа са се подписали стотици граждани, подкрепящи инициативата, която стартира през миналата седмица в столицата. Оригинална идея е подписката да бъде придружена от флорални репродукции на натюрморти на френския художник импресионист Пиер-Огюст Реноар, който е страдал от ревматизъм.
По данни на пациентските организации в момента у нас болните с ревматоиден артрит са не по-малко от 70 000 души, а от болест на Бехтерев - около 30 000.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД