Откриха Дневен център за възрастни хора с увреждания в Казанлък

Откриха Дневен център за възрастни хора с увреждания в КазанлъкС много топлота и съпричастност от страна на всички присъстващи в Казанлък официално бе открита материалната база на Дневния център за възрастни хора с увреждания. Центърът е резултат от съвместен проект на Община Казанлък и Фондация „Сийдър”, финансиран по Програмата за Хуманитарна помощ на Отдел за Военно сътрудничество към Посолството на САЩ в Република България. Проектът е на стойност 130 000 щатски долара, без съфинансиране. Центърът ще предоставя специализирани услуги на хора с увреждания на възраст от 18 до 35 години. Той се намира в общинската сграда, където от 22 август 2008 г. работи Дневният център за деца с увреждания от 3 до 18 години.
Базата е изградена в завършен вид, модерна и отговаряща на всички изисквания. Центърът е оборудван със зала за трудотерапия, кабинет за психологични и социални консултации, кухненски кът за придобиване на полезни умения, многофункционална зала с различни кътове - за почивка и отдих със съоръжение за повдигане на лежащи, кът за социални контакти, кът за рехабилитация, кът за ежедневни дейности. Достъпът до Дневния център се осъществява посредством рампа за хората, придвижващи се с помощни средства. Самият двор е снабден със специални уреди за отдих, игри и възможност за трудотерапия.
Дневният център за възрастни хора с увреждания има капацитет 15 потребители и 6 души персонал. С неговата дейност ще се надгражда съществуващата услуга, която предлага Дневният център за деца с увреждания. Центърът ще позволи на потребителите да продължат да ползват дневни грижи и рехабилитация, както и възможност техните семейства да водят активен социален живот и да бъдат трудово заети.
До този момент обаче в община Казанлък не е налична социална услуга за лица с увреждания над 18 години, която да гарантира тяхното равноправно положение, преодоляване на социалната изолация и повишаване качеството им на живот. Община Казанлък работи усилено за разкриване в най-скоро време на самата социална услуга „Дневен център за възрастни хора с увреждания“.
При официалното откриване на центъра кметът на община Казанлък Галина Стоянова благодари на Отдела за Военно сътрудничество към Посолството на САЩ за финансирането на проекта, на фондация „Сийдър“, която е партньор на Община Казанлък по този проект, на строителите, които са изпълнили всички изисквания, и каза, че центърът е много важен за младите хора с увреждания, защото той им дава шанс да се развиват. Кметът Стоянова обаче подчерта, че социалната услуга не е била одобрена за държавно делегирана дейност, въпреки че има решение на ОбС за това, а Общината неколкократно е кандидатствала за финансиране на дейността от държавния бюджет. В тази връзка Община Казанлък работи активно за включването на социалната услуга „Дневен център за възрастни хора с увреждания“ като държавно делегирана дейност при актуализацията на държавния бюджет за 2014 г. и търси съдействието както на народните представители, така и на областния управител, на НПО и други институции.
От страна на финансиращия орган присъства началникът на Отдела за Военно сътрудничество към Посолството на САЩ в Република България подп. Дейвид Галес, който даде висока оценка на работата на Община Казанлък и фондация „Сийдър“. Подп. Галес подчерта, че именно проект като този показва важността и значението на връзките между България и САЩ. От името на фондация „Сийдър“ говори Закари Хемсън. Той сподели, че трите участници в проекта могат само да се гордеят, че заедно са решили един проблем, който е можело да остане забравен – да се осигури по-пълноценен живот на хората с увреждания над 18-годишна възраст. На церемонията по откриване на центъра присъства и бригаден генерал Димитър Шивиков, командир на 61 Стрямска механизирана бригада.
Възпитаници на СОУ „Екзарх Антим I“ поздравиха гостите,а специална програма за тържествения повод бяха подготвили и деца от Дневния център за деца с увреждания, ръководен от Веска Мараджиева. В момента той се посещава от 37 деца.
"Здравна поща", източник: Община Казанлък

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД