Три "пироговчета" отварят врати до края на годината

Таня АндрееваНе сме обсъждали на срещата в Боровец на 15 и 16 март законова промяна за либерализиране на забраната за пушене. Това каза министърът на здравеопазването Таня Андреева по bTV.
На въпрос какво би направила, ако се действа за нова либерализация, евентуално чрез Търговския закон, Андреева отговори, че не знае да се готви такова предложение и как би реагирала при внасяне на такова нещо. Когато за пръв път се заговори за връщане на стария режим за пушене – с обособени помещения в заведенията, Андреева първо подкрепи, а след това твърдо се противопостави и призоваваше до последно да не минава такава поправка.

В крайна сметка парламентът отхвърли две предложения – на БСП и „Атака” за отмяна на пълната забрана за пушене на публични места.
Андреева засегна и идеята да се правят филиали на спешни центрове в малки населени места – 35 в цялата страна. Тази идея тя лансира отдавна. Здравният министър обаче подчерта, че тези миниспешни центрове няма да заменят болниците. Задачите им ще са две – да осигурят линейка при спешен случай и да оказват спешна първа помощ. Андреева заяви, че ще се действа на принципа намиране на кадри и на апаратура.
В големите областни центрове ще осигуряваме т.нар. „пироговчета” – общо 11 в цялата страна. Това ще са големи спешни центрове в областните градове, които да са готови и да действат при кризисни ситуации – като например атентата на летище „Сарафово”. На въпрос колко ще струва тази идея, Андреева заяви, че за тази година ще има 12 млн. лева от публичната инвестиционна програма. До края на годината ще има три „пироговчета” - в Бургас, Плевен и Велико Търново.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД