Старозагорската МБАЛ “Св.Иван Рилски” отваря нова сграда със супермодерно оборудване

МБАЛ “Св.Иван Рилски”10-етажна болнична сграда, оборудвана с апаратура последна дума на техниката, ще отвори официално врати на 2 април. Сградата е част от МБАЛ “Св.Иван Рилски Чудотворец” в Стара Загора, която работи от 2009 г. С отварянето на новия корпус старозагорската МБАЛ „Св.Иван Рилски“ се превръща в най-голямото извънстолично частно здравно заведение, подчертава Иван Колев, член на СД на инвеститора „Металик“ АД.
Новият болничен корпус ще разполага със 190 легла и с разгърната застроена площ от 12 000 кв. м на мястото на запустялата преди години сграда на бившия хотел “Берое” до парк “Аязмото”. Другата сградата, в центъра на града, разполага с още 80 легла, които отдавна са недостатъчни за нарастващия всяка година поток от пациенти. В новата болница ще бъдат разположени няколко нови отделения – кардиология с инвазивен сектор, неврология, физиотерапия и рехабилитация, детско отделение, обща хирургия. Тук ще се пренесат от сградата в центъра и отделенията по ортопедия и травматология, УНГ и съдова хирургия. Новата болнична сграда ще разполага и с вирусологична лаборатория, както и с клинична, микробиологична и патохистологична лаборатории.
Болницата получи официално разрешително за работа от Министерство на здравеопазването, а от края на февруари има и сключен договор с НЗОК.
В сградата са инвестирани около 40 млн. лв. за реконструкция, строеж, болнично обзавеждане и оборудване с най-модерна апаратура. Заедно с вложените средства в старата сграда на МБАЛ „Св. Иван Рилски“, инвестираните през последните 6 г. в здравеопазване средства от „Металик“ АД надхвърлят 60 млн. лв. Работещите тук ще бъдат близо 500 души, от които над 100 лекари – водещи специалисти, които ще наложат най-модерните методики на лечение, някои от които за първи път за България.
Новата болница разполага със 7 операционни, 128-срезов скенер, най-модерният в България модел ангиограф, оборудван с всички възможни опции, както и много друга апаратура, последна дума на технологиите в медицината. МБАЛ „Св. Иван Рилски участва и в международен проект за внедряване на ново поколение хирургичен робот, с който ще се извършват операции от най-висока сложност.
Целта ни е МБАЛ „Св. Иван Рилски“ да се превърне в болница №1 в България, като привлича с отличните си възможности за лечение и пациенти от чужбина, казва още Иван Колев.
Новото кардиологично отделение на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ притежава най-съвременни възможности за лечение на заболяванията на сърцето, голяма част от които се появяват за първи път в Стара Загора. Трите най-важни звена в отделението са Сектор за инвазивна кардиология, Лаборатория по електрофизиология на сърцето и Функционалнен кабинет.
Секторът за инвазивна кардиология ще функционира 24 часа в денонощието без почивен ден. Ивназивната методика позволява проблемите не само да бъдат диагностицирани, но и лекувани успешно с интервенционални и оперативни методи. Благодарение на инвазивната кардиология през последните години в България се  отчита значителен спад на смъртността от остър миокарден инфаркт, нестабилна стенокардия и други рискови заболявания на сърцето – от 20% на 3-4%. Лабораторията по електрофизиология на сърцето е първата подобна лаборатория извън София. Тук се извършва електрокардиологично лечение на сърдечни аритмии.
Функционалният кабинет е оборудван с последно поколение кардиоехографи с възможности за триразмерно изследване на сърцето. Кабинетът разполага и с най-съвременни системи за мониториране на сърдечния ритъм (холдери), мониториране на артериално налягане и други.
В края на февруари Министерство на здравеопазването издаде разрешение за осъществяване на лечебна дейност на новата част на болницата. Работещите тук ще бъдат близо 500 души, от които над 100 лекари. До официалното откриване на 2 април се очаква да бъде сключен и договорът с НЗОК.
Новата болница се намира непосредствено и до спортните бази около градския стадион “Берое”. Това е предпоставка отделението по рехабилитация и физиотерапия тук да се превърне в предпочитан център за възстановяване на спортисти от професионалните и аматьорски клубове, както от страната, така и от чужбина.
В новото отделение по обща хирургия ще работи екип от висококвалифицирани специалисти под ръководството на доц. Александър Юлиянов. В него ще се осъществяват хирургични операции с най-висока степен на сложност (III ниво).
Детско отделение ще разполага с най-комфортните условия за лечение и възстановяване на малките пациенти. В него ще има детски кът за игра, а на покрива на ниското тяло на болницата е разположена безопасна и модерна детска площадка.
В познатата на всички болница МБАЛ „Св.Иван Рилски“ в центъра на града ще останат да работят при още по-комфортни условия отделенията по гастроентерология, АГ-отделение, неонатология, очни болести, обща хирургия, анестезия и интензивно лечение, урология.
Отделението по урология скоро ще разполага с най-модерна хирургична апаратура за лапароскопски операции, като сред приелите поканата да работят  тук е основателят на лапароскопската урология у нас, доц. Цветин Генадиев.
За отделението по образна диагностика е закупен най-съвременен модел мамограф. С нова модерна апаратура е оборудвано и отделението по гастроентерология. АГ-отделението разполага с 3D камера „Олимпус“, хирургично лапароскопско оборудване, които позволяват щадящо и много по-ефективно лечение на пациентите.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД