Смехът редуцира нивата на хормоните и стреса, понижава кръвното налягане

Смехът редуцира нивата на хормоните и стреса, понижава кръвното наляганеПричините за смеха, в това число и заразителния смях, се крият вероятно в еволюцията на човека. Човекът е единственото същество, способно да се смее, като възрастният човек го прави средно 17 пъти дневно. Естественият смях е спонтанна реакция на хумора и носи физиологически, психологически и физически ползи.
В повечето случаи се смята, че се смеем, когато нещо ни се струва комично, при все че причините затова могат да бъдат най-различни. Още повече, че в различните етапи от живота си намираме смешното в различни неща.
Естественият смях има две страни. Първата е съвкупност от жестове, а втората, произвеждане на звук. Мозъкът дава импулси едновременно и за двете. Погледнато от физиологическа гледна точка, „сензор” в мозъка реагира на смеха, като активира други нервни вериги в него, които, на свой ред, генерират още смях.
Доброто здраве е една от многото ползи от смеха. Той намалява нивата на стреса, като редуцира нивата на хормоните, които го предизвикват, а също така помага да се справим със сериозни здравословни проблеми.
Отнесен към физиологията на човека, смехът е смятан за здравословен, защото понижава кръвното налягане, увеличава кръвообращението и обогатява кръвта с кислород.
От физически аспект, фитнесът, в резултат на смеха, е полза, позната на малцина. Учени са изчислили, че ако се засмеем 100 пъти, това се равнява на 10-минутна тренировка с уред за гребане или 15 минути каране на велоергометър. В смеенето участват мускули от диафрагмата, корема, гръдния кош, лицето и врата.
Друга полза от смеха е че той подобрява психичното ни здраве. Има възпиращо действие върху негативните емоции, като гнева, страха и тъгата, които биха могли да причинят биохимични промени в тялото на човека, имащи вредни последици.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД