Близо един милион българи страдат от депресия и бърнаут

Близо един милион българи страдат от депресия и бърнаутБлизо един милион българи страдат от депресия и бърнаут или професионално прегряване. Оказва се, че работната среда е един от основните фактори, които водят до тези състояния. Претоварване, ниско възнаграждение, липса на оценка от страна на работодателя и още куп други проблеми карат неизвестен към момента брой служители да напускат работните си места.
"Трябва да се вземат мерки от страна на работодатели и държава, проблемът се задълбочава от около 20 години насам", коментира темата за "България сутрин" специалистът по управление на човешки ресурси
и организационно консултиране Анелия Горгорова.
По думите ѝ първите сигнали за бърнаут проличават при появата на напрежение и неспокойство, дори когато попадаме в познати ситуации. "Хубаво е да има няколко точки на стабилност - семейство, спорт, неща, които ни държат извън работата", обясни тя.
Пред Bulgaria ON AIR психиатърът д-р Веселин Герев подчерта, че до няколко години депресията ще влезе в първата тройка на причините за неработоспособност. "Темата трябва да се раздели на две - София и провинция. В Пловдив хората са отчаяни заради липсата на ангажираност, докато в столицата те са свръхангажирани и не си доспиват", посочи той. Според д-р Герев, когато пациентите почукат на вратата му, вече напрежението, което усещат, е преминало в състояние, променящо биохимията на мозъка им и са нужни медикаменти. "За да се развие бърнаут, обикновено нервното напрежение трябва да ни държи поне година и половина-две. Безсънието е сигурен симптом за бърнаут, подчерта още психиатърът. "Докато на вас не ви се случи, няма да разберете през какво минават служителите ви", обърна се д-р Герев към работодателите и допълни, че във Франция дори вече e забранено да се пращат имейли на работниците след работно време.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД