Настояват за спешни реформи в психиатриите

доц. Христо ХинковЗа спешна реформа в областта на психиатрията апелира за пореден път доц. Христо Хинков от Националния център по обществено здраве и анализи. Поводът бе репортаж за психично болен мъж с анорексия, когото няколко болници отказват да приемат, въпреки категоричното мнение на медиците от Спешна помощ, че младежът има нужда от лекарско наблюдение.
Това е безобразие. В София има още две психиатрични клиники. Има освен това държавна психиатрична болница в Нови Искър, където този човек може да бъде настанен. Комплексното лечение се осъществява от Александровска болница.
Главният проблем е че няма реформа в областта на психиатричното обслужване, отбеляза той. Още през 1995-1996 г. е била обсъждана смяна модела на болниците с нов модел на лечение в общност. Т.е. човек, който е с тежка криза, може да бъде лекуван известно време в стационар, но след това трябва да бъде поет от други служби - социални, психолози и т.н., които да поддържат неговото състояние и неговата критичност, така че той да не изпада отново в това състояние и да бъде настаняван в болница. Получава се затворен кръг - когато болните са в болници и проблемът се реши, след това пациентът е изписан и оставен отново на грижите на близките си, обясни Хинков.
Според него най-големият проблем на нашата психиатрия е, че не е съумяла да промени това. Има съпротива  от страна на психиатричната гилдия, защото хората не искат да се променят. По отношение на леглата в психиатричната система - от 2012 г. до 2014 г. са се увеличили от 4735 общо на 4848. В психиатричните болници те са спаднали - от 2438 на 2393, но в центровете за психично здраве са увеличени - от 1358 на 1506. Най-сериозната причина да няма легла е, че психиатричните болници задържат хора по социални причини. Те не са болници за активно лечение, те се превръщат в социални домове. За да се променят нещата, трябва да се промени паричният поток, който отива към стационара и се засилва, а трябва да отиде в амбулаторната помощ, категоричен е доц. Хинков.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД