500 000 българи са зависими от алкохола

500 000 българи са зависими от алкохолаСтраната ни заема непрестижното седмо място в света по консумация на твърд алкохол според последното изследване на Euromonitor International.
Класацията е направена сред 53 държави и е на база продаден алкохол на глава от населението за 2013 г. Количеството твърд алкохол което се консумира средно за седмица от един човек е изчислено под формата на шотове, като един шот е равен на 44,36 мл.
Българите пият средно по 3,3 шота на седмица или приблизително 146 мл.
Първото място заема Южна Корея с 11.2 шота или 497 мл. средно на човек за седмица.
Това се дължи на консумацията на традиционната им напитка соджу, която е много популярна там. Тя се прави от ориз, а алкохолът в нея варира от 16.7 до 45%, като най-често се среща вариантът от 20%.
Второто място според консумирания твърд алкохол за седмица заема Русия със средно 5 шота на седмица или 221 млн., а в топ 10 се нареждат още Тайланд, Полша, Япония, Филипините, Словакия, Украйна и Франция.
Светът официално обяви февруари за месецът на трезвеността. Въпреки че точно през него отбелязваме празници като Трифон Зарезан и Свети Валентин, следващите 28 дни ни напомнят за радостта от бистрия ум и доброто здраве, на които алкохолът е отколешен враг.
По последни данни над 500 000 българи са зависими от алкохола.
Специалистите посочват, че за алкохолизъм можем да говорим, когато симптоми като невъзможност за ограничаване на количеството приеман алкохол, прием на алкохол в определени часове от деня и усещане за необходимост от алкохола са налице повече от 12 месеца.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД