Всеки четвърти у нас е готов да дари орган

Всеки четвърти у нас е готов да дари орган9 процента от българските граждани категорично не биха декларирали приживе съгласие да дарят органите си, показва национално изследване на Изпълнителната агенция по трансплантация.
Голяма част от тях дори споделят, че са декларирали в регистър отказа си да дарят органи. Всеки четвърти обаче би дарил орган на непознат нуждаещ се пациент.
От прочуването става ясно, че 52% от хората не знаят дали религията им позволява донорство на органи.
Над 70 на сто пък твърдят, че биха дарили орган за член от семейството им. Толкова са и тези, които отговарят, че имат нужда от повече информация по темата за донорството и трансплантацията на органи. Но всеки трети не търси подобна информация.
62% от българите биха приели да им бъде трансплантиран чужд орган, ако се нуждаят от такъв, а 33 на сто се колебаят, сочи още анкетата.
1067 българи чакат за животоспасяваща трансплантация в този момент. От тях близо 10 са деца. За трансплантация на бъбрек се надяват 987 болни, на черен дроб - 47, на сърце - 26, на бял дроб - 6, на тънко черво - един човек.
По данни на Изпълнителната агенция по трансплантация всяка година в България умират по 200 души, чакащи за нов орган. В същото време пациентите в Европа, които се нуждаят от присаждане на орган, са около 61 000 души, като всеки ден умират 12 от тях.
У нас през 2011 г. са били извършени 25 трансплантации, през 2012 г. - 19, а през 2013 г. - 39. От началото на тази година е имало три донорски ситуации, като една от тях не се е реализирала поради медицински показания.
Наскоро Изпълнителната агенция по трансплантация подписа споразумение с Евротрансплант, която подпомага донорството и търсенето на органи за трансплантиране. Така страната ни ще бъде подпомогната и в подобряването на организацията на трансплантациите, а българските пациенти вече ще имат по-широк достъп до трансплантации, които не се правят у нас. С това ще се увеличи и вероятността за намиране на подходящ орган при спешна ситуация.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД