Интернет мамите се разделиха

Интернет мамите се разделихаСлед над 12 години на фронта с бибероните и клавиатурите, интернет платформата и форумът bg-mamma претърпя своеобразна преконфигурация, определяна от някои като крушение. В началото на годината, след въведен редизайн на познатия интернет справочник, част от всеотдайните "мами" се отделихa в нов, собствен форум. Това са тези, които не одобряват новите промени и създадоха своя платформа, наречена "Алтернативата" на адрес bul-mamma.com с мотото "Форум, а не инфoрмационна платформа!".
"Рано ли е да давам грах на 4-месечно"
Смисълът на bg-mamma е споделянето на опит. Той функционира като най-бързия начин за получаване на максимален брой мнения за минимално време. Според думите на отцепилите се, новата алтернатива напомня първоначалния изглед на bg-mamma. Основните оплаквания на потребителките (над 90% от участниците са жени) са, че в стария сайт има толериране на определени потребители за сметка на други, администраторски своеволия при коригирането и изтриването на постове, прекалено много реклами и рекламни материали.
В момента добре познатата на майките от последното десетилетие платформа напомня в действителност повече информационен портал. Едва при старателно навигиране в него може да се достигне до (фактически полезната) същността на форум.
"Момичета, помагайте за уроци по история за 6 клас"
Форумът bg-mamma е създаден през 2002 г. от потребител с името mamma. Зад това име се крие тогавашната студентка по информатика, майка на две деца, Марина Кузманова. През 2008 г. интернет платформа е придобита от "Нет ентъртейнмънт груп". Собственици на компанията са тогава 18-годишният Иван Николов и 31-годишната Ивалина Евлогиева. До момента платформата продължава да се ръководи от своята основателка Кузманова. След пускането на новата визия на bg-mamma без предупреждение към потребителите, внезапно се оказва, че тази платформа вече не може да служи по предишния си начин. От тогава "алтернативната мама" е събирал около 1300 потребители, разказва за новия сайт Владислава Тончева, която е и негов администратор пред национални медии. Рекламите стават твърде агресивни и заемат повечето място в един форум, който се използва предимно за търсене на информация и за общуване, казва Тончева. Според нея, в bg-mamma има поне десет различни рекламни позиции, някои "реклами откровено дразнят със своето разпростиране из екрана, няма нито една страница, която да няма поне две реклами." За "Алтернативата" се планира минимално количество реклами, лек и удобен за четене формат.
От "Две чертички, стискайте палци момичета" до "как се сменят зимни гуми"
Във форума едва ли има тема, която не е засегната. Мамите са активни не само в трепетите на бременността, захранването и кърменето, но и при съветите за лечение, възпитание, взаимопомощ във всякакви аспекти, теми като кино и литература, автомобили... справочник от "А" до "Я". Или точно такъв, какъвто трябва да бъде един форум. Платформата, на която работи сайтът, е от 2004 г. и, според Кузманова, е остаряла и не позволява развитие, тъй като не е предвидена за толкова много потребители и толкова много функционалности. В новата bg-mamma има определено и нови методи на реклама - например групите "Идея с ИКЕА", "Здравословно хранене на бебета", спонсорирана от детските продукти Hipp, и "Очно здраве и красота", която носи марката на Joy Optics. Форумите обединяват теми, а групите - хора с еднакви интереси, обяснява за новата функционалност Кузманова. Старият сайт беше всичко за всички, а идеята сега е за по-систематизирано съдържание. Например, член на групата за готварство едва ли иска да вижда калкулатор на бременността.
"Първо зъбче - да мажем ли с кремче"
Първите стъпки на новата платформа вече са факт - едни от най-активните участнички във bg-mamma вече са в bul-mamma. Разбира се, остава въпросът дали в интернет пространството даден потребител може да се раздели от даден сайт категорично. При надхвърлящия представите за обем материал, събран вече в старата платформа, на новите мами ще им е трудно да останат разграничими.
Все пак, за потребителите, ежедневно примъкващи се в интернет справочните анали на "мамите", важни остават достъпността на информацията и множествеността на мненията, а и двете мамешки платформи могат да бъдат само полезни.
"Здравна поща", Габриела КАЧЕШМАРОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД