РЗИ Стара Загора: През зимата зачестяват случаите на заболели от трихинелоза

РЗИ Стара Загора: През зимата зачестяват случаите на заболели от трихинелозаС настъпването на зимните месеци (декември-март) зачестяват случаите на заболели от трихинелоза, напомнят от РЗИ Стара Загора. Трихинелозата е тежко паразитно заболяване, което засяга хората, домашните и дивите животни - домашни и диви свине, котки, кучета, лисици, вълци, чакали, мечки, порове, плъхове, мишки и др. По-голямата част от заболявания са регистрирани през зимния сезон.
Причинител на заболяването е малък кръгъл червей, наречен трихинела спиралис.
Животните се заразяват, когато ядат месо от живи или умрели болни от трихинелоза животни.
Хората се заразяват само по хранителен път - при консумация на месо, заразено с трихинели, най-често от домашни и диви свине, или от месни продукти (кайма и др.), недобре топлинно обработени.
Заразяват се и при консумация на колбаси, употребявани без топлинна обработка (луканка, суха наденица, пастърма и др.), непроверени от ветеринарните органи.
Месото на болните животни не е променено на външен вид. Навлезлите от мускулните влакна трихинели са много малки и са невидими без микроскоп. Откриването на паразитите става чрез изследване в специализирани ветеринарни лаборатории на парченца месо взети от диафрагмата, езика, дъвкателната и междуребрената мускулатура на животните.
Трихинелозното заболяване протича твърде разнообразно и тежестта му зависи преди всичко от продължителността на кулинарната обработка на месото, количеството на изяденото месо, броя на отделните консумации, степента на заразеност на месото с трихинелни ларви и до известна степен от общото състояние на организма.
Заболяването започва с отоци по лицето, постепенно покачване и задържане на висока температура, мускулни болки при гълтане, движение на очите, дъвкане, дишане и ходене. Понякога заболяването започва с повръщане, разстройство и болки в корема. Типичен признак е отокът на клепачите, съчетан с конюктивит. При съмнение за заболяване от трихинелоза, незабавно трябва да се търси лекарска помощ.
Експертите съветват още:
• Да не се консумира домашно или дивечово свинско месо, неизследвано от ветеринарните власти. При констатиране на заразено месо от трихинелоза, същото да се изгаря.
• При клане на домашни свине за лично ползване да се изпращат проби месо от диафрагмата и междуребрието за изследване по референтен ензимен метод на смилане в НДВМИ-ИРЛ, Стара Загора, ул. "Славянска" №58.
• Месото може да се консумира само след получаване на отрицателен резултат.
• Домашните свине да не се пускат по дворовете, сметищата, животинските гробища и др., където най-често се заразяват от гризачи.
• Убитият вреден дивеч (лисици, чакали, вълци, порове и др.) трябва да се заравя дълбоко в земята, за да не се яде от хищни птици, гризачи, домашни и диви свине и др.
Данни сочат, че през периода 2008-2012 г. са  възникнали общо 22 епидемични взрива с 342 заболели с доказана трихинелоза, консумирали инфектирани месни продукти. По данни на НЦОЗА до края на март 2013 г. са регистрирани 60 спорадични случая и 2 трихинелозни взрива.
"Здравна поща", източник: РЗИ Стара Загора

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД