Национална програма за недоносените деца осигурява профилактика и лечение

Грижата за недоносените деца е част от приоритетите и ангажиментите на министерството, уточняват във връзка с множество запитвания по промените в Наредба 38 и по-специално осигуряването на медикамента "Синагис" за недоносени деца от Министерство на здравеопазването. Към момента се разработва Национална програма за проследяване и рехабилитация на недоносени деца, която скоро ще бъде завършена и предложена за обществено обсъждане. В програмата е предвидено и финансовото обезпечаване за 2014 г. на медикамента "Синагис”, уточняват от ведомството. "Здравна поща", източник: МЗСлед пресконференцията на фондация "Нашите недоносени деца", на която стана ясно, че държавата отказва да осигури средства за здравето на недоносените с най-ниско тегло и децата със сърдечни малформации, Националната здравноосигурителна каса призова за национално отговорно решение за недоносените бебета.

В писмо до Министерството на здравеопазването се предлага в Наредба №38 за определяне на списъка на заболяванията, за чието домашно лечение здравната каса осигурява средства, да бъде включен препарат за профилактика на недоносени деца.
В становището се посочва, че НЗОК заплаща приложението на препарат за провеждане на профилактика на дихателните пътища, предизвикани от респираторно-синцитиален вирус за 5 месеца през есенно-зимния период.
В периода октомври 2012 г. – март 2013 г. е осигурен препарат за 297 кърмачета и деца и е заплатена сумата от 3 924 321 лв. При 166 от профилактираните деца се е наложило болнично лечение, за което са заплатени 1 780 976 лв. и диспансерни прегледи при 41 кърмачета и деца.
За есенно-зимния период на 2012 -2013 г. е утвърдено лечението на 323 кърмачета и деца на стойност 4 384 831 лв. Към момента касата осигурява сезонната профилактика (октомври 2013 г. – март 2014 г.) на 363 кърмачета и деца, за което ще заплати 4 500 000 лв.
Малко по-късно от Министерството на здравеопазването съобщиха, че грижата за недоносените деца е част от приоритетите и ангажиментите на държавата и в момента се разработва Национална програма за проследяване и рехабилитация на недоносени деца, която скоро ще бъде завършена и предложена за обществено обсъждане.
В програмата е предвидено и финансовото обезпечаване за 2014 г. на медикамента "Синагис".
Към момента се разработва Национална програма за проследяване и рехабилитация на недоносени деца, която скоро ще бъде завършена и предложена за обществено обсъждане.
В програмата е предвидено и финансовото обезпечаване за 2014 г. на медикамента "Синагис”, уточняват от ведомството.
"Здравна поща", източник: МЗ

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД