България последна по лекарски заплати в ЕС

България последна по лекарски заплати в ЕССъс скромните 296 евро на месец страната ни е на последно място в цяла Европа по лекарски възнаграждения, показва френско изследване, цитирано от Българския лекарски съюз.
Преди нас е Румъния, където лекарите получават по 523 евро. Най-високи заплати вземат медиците в Люксембург - 5322 евро на месец, в Австрия - 5200 евро, в Дания - 5113 евро и в Ирландия - 5060 евро.
Същевременно достъпът до лекар у нас е най-лесен, става ясно от проучването на Европейския здравнопотребителски индекс, направено от шведската неправителствена организация "Хелт Кънсюмър Пауърхаус".
Страната ни е на първо място, заедно с Белгия и Албания, по най-малко време за чакане за операция или преглед при личен лекар и специалист. В повечето европейски страни за консултация със специалист се чака между 3 и 4, а в Дания дори по 6 месеца.
В Англия, за операция на херния например, може да се наложи чакане и 2 години. Операциите за ставно протезиране пък се планират 2-3 години предварително.
Преди 2 месеца лекарският съюз връчи 56 стипендии за специализация на млади лекари с идеята да се мотивира тяхното оставане в България и представи своя разработка, според която основната причина за напускането не е в заплащането, а в липсата на алтернатива за реализация и условията на труд. Унизителното заплащане е едва на трета позиция.
За миналата година БЛС е издал 408 сертификата на лекари, желаещи да работят в чужбина.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД