Едва 80 патолози има в България

Едва 80 патолози има в БългарияПоловината от лекарите у нас работят в шестте най-големи града в страната. Това показват най-новите данни на Националния статистически институт.
От 28 643 практикуващи медици през 2012 г. в София са съсредоточени 5833 доктори, в Пловдив - 3126, във Варна - 2139, в Стара Загора - 1398, в Плевен - 1326 и в Бургас - 1179.
Най-малко са лекарите в Силистра - 314, Разград - 316 и Смолян - 335.
В някои градове дори няма нито един лекар от определена специалност. Например във Видин липсват уролози. В Смолян практикува само един пулмолог, в Ловеч има един дерматолог, а във Видин - само един инфекционист.
С четирима ортопеди разполага болницата в Силистра, толкова са и кардиолозите в Перник. В Търговище почти не са останали специалисти по уши, нос, гърло, вътрешни болести и кардиология. Най-малко са невролозите в Ямбол и Видин, в Габрово пък недостигат хирурзите.
От Министерството на здравеопазването се надяват, че с приемането на Националната здравна карта, която трябва да е готова в края на март, неравномерното разпределение на медици в различните райони ще бъде преодоляно. Това ще стане, като се разреши на касата да избира с кои болници да работи.
Проблем обаче има и с липсата на интерес към определени специалности. От години най-много студенти искат да стават хирурзи, гинеколози и дерматолози и почти никой не иска да специализира патоанатомия, анестезиология и реанимация и спешна медицина. В момента патолозите у нас са едва 80, като половината от тях са в пенсионна възраст.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД