Болни с генетични заболявания остават без лекарства

Болни с генетични заболявания остават без лекарстваБолни с генетични и редки заболявания остават без лекарства, ако медикаментите не са регистрирани за употреба в България. Процедурата по Наредба 10 на Здравното министерство не работи, защото бюджетът на болниците не позволява те да плащат скъпите медикаменти.
Национална телевизия показа в ефира си две 34-годишни момчета у нас страдат от рядко генетично заболяване. Едното е от София, а другото живее в Ботевград. Самите те са здравно осигурени, но от Касата и Здравното министерство отговарят, че ако пациентите са поне пет, по-лесно ще се задвижи процедурата, а междувременно отказват да платят скъпото лечение.
Мария Трошанова от две години обикаля Здравната каса, Здравното министерство и Изпълнителната агенция по лекарствата, за да намери кой да плати лечението на сина й. Лекарството е киселина – една от най-важните жлъчни киселини за организма. В Европа се намира за 860 евро, а в САЩ – за около 1100 долара. Опаковката стига за по-малко от месец. Лекарството обаче трябва да се приема цял живот.
Процедурата в Наредба 10 на Здравното министерство разпорежда болницата, в която е установено заболяването, да осигури лекарството, да го внесе и съхранява. Поради ограничените си бюджети и натрупаните дългове за лекарства обаче здравните заведения отказват да плащат.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД