Внасят полиомиелитни ваксини за децата на бежанците

Внасят полиомиелитни ваксини за децата на бежанцитеПоради дефицита на противогрипни ваксини на нашия пазар, Министерството на здравеопазването е предприело необходимите действия, има и разрешение от Изпълнителната агенция по лекарствата за внос на 50 000 опаковки противогрипна ваксина, които предстои да бъдат пуснати в продажба. Това съобщи зам.-министър Бойко Пенков. Той поясни, че по изключение е допуснато опаковките да бъдат на английски език, но листовката за пациента ще бъде на български език. С този внос нуждата от противогрипни ваксини в началото на сезона да бъде задоволена, увери зам.-министър Пенков.
Ще бъде внесена и жива полиомиелитна ваксина за нуждите на децата на бежанците, като вносът ще бъде осъществен в изпълнение на плана за действие, одобрен от Министерския съвет и насочен към осигуряване на потребностите на тези групи, посочи националният консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев. Той обърна внимание на факта, че в момента се наблюдава една опасна тенденция млади майки да подписват декларация за отказ от имунизация против детски паралич на децата си. Специалистът призова родителите да не се поддават на такива опасни настроения, да се доверят на лекарите и да не допускат децата им да останат неимунизирани срещу полиомиелит. Проф. Кантарджиев потвърди, че в повечето случаи става въпрос за млади, високообразовани майки от големите градове, които се поддават на такива лишени от логика нагласи. Според него и медицинската общност, и медиите са длъжни да помогнат за преодоляване на този уклон и да работят за преодоляване на негативизма сред младите родители.
Вече имаме глобени родители по повод отказ от ваксиниране, но не искаме да тръгваме по този път, за да не ги отблъскваме още повече. Стараем се да вървим по пътя на убеждението, което наистина е много важно, каза проф. Кантарджиев.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД