Министър Анреева успокоява болниците, че ще получат парите си

Министър Анреева успокоява болниците, че ще получат парите сиМинистърът на здравеопазването д-р Таня Андреева декларира, че болниците ще получат 100% от изработеното си за последните месеци. С това тя се опита да успокои лекарите, които днес решават на национален съвет на БЛС дали ще протестират заради дефицита на НЗОК. В интервю за БНР д-р Андреева заяви, че средствата за септември, октомври, ноември и декември ще бъдат изплатени на 100%, като за месец септември това ще стане веднага, а за останалите месеци - до първата половина на януари.
Знам колко е важен всеки лев, който влиза в лечебните заведения. Всички ще получат на 100% финансирането си, няма да има лекари, медицински сестри, акушерки, лаборанти, които да не получат своите заплати, каза министърката. Според нея трябва да има взаимно разбиране в случая, защото при едни лимити от нула за месеците октомври и ноември, в момента касата има ресурс да заплати само 80% от дейността, а останалите пари ще бъдат дадени в началото на следващата година.
Д-р Андреева добави, че от МЗ предвиждат увеличаване на пакета за дентална помощ за сметка на здравно осигурителните плащания в размер на 10 млн. лв. Тя заяви, че за разлика от предишните управляващи, има пълно разбиране от страна на министъра на финансите по отношение на парите за здраве. Според нея той гледал откъде да даде, а не откъде да прибере.
Д-р Андреева отбеляза, че за първи път в закона за бюджета на здравната каса за следващата година са разписани условия, които ще направят по-гъвкаво финансирането и разплащането към лечебните заведения. През цялата година по решение на Надзорния съвет на касата ще могат да бъдат освобождавани до 5% от резерва на НЗОК, а не само за последните два месеца. Успоредно с това, на полугодието ще има отчет за движението на бюджета на Касата и в случай, че има проблеми, ще се търсят мерки, за да се разрешат, обясни министърката. Тя добави, че предстоят реформи за по-ефективното разходване и по-голям контрол в работата на НЗОК. Според нея за първи път има разписани правила, които ще облекчат системата и няма да я вкарват в риск.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД