В Стара Загора изследват безплатно за диабет

Изследват безплатно за диабетБезплатнa акция за диагностициране на предиабет, диабет тип 2 и метаболитен синдром ще се проведе на 31 октомври в Стара Загора в централното фоайе (партерен етаж) на МЦ „Трета поликлиника” (бул. „Патриарх Евтимий” №86). Всички желаещи ще могат да се изследват в часовия интервал от 11 до 15 ч., като приемът ще е без предварително записване.
Кампанията е по повод Световния ден за борба с диабета (14 ноември) и се реализира благодарение на Национална пациентска организация, с подкрепата на Национално сдружение „Диабет, предиабет и метаболитен синдром” и новоучредената Асоциация „Диабет тип 2”.
По време на акцията ще се провежда тест FINDRISK SCOR и ще се измерват два от параметрите, свързани с метаболитния синдром: индекс на телесна маса и обиколка на талия. Всички желаещи ще бъдат изследвани чрез специализиран въпросник и ще им бъде направен анализ на телесния състав с апаратура, която изследва общите мазнини, костното вещество, процента вода в тъканите и не на последно място – висцералната мастна тъкан, която корелира с инсулиновата резистентност и е важен фактор за появата на диабет тип 2.
Рисковите пациенти ще имат възможност да се изследват с допълнителен апарат за скрининг за диабет тип 2. Изследването с него трае 80 секунди, като не се налага вземане на кръв и не съществуват ограничения за прием на храна и напитки.
Целта на скрининговата акция е да бъдат открити пациенти с предиабет и диабет тип 2, които дори не подозират за наличието на заболяването и съответно не контролират нивото на глюкозата в кръвта си. Научни доказателства сочат, че диабетът може да бъде отсрочен и дори предотвратен при навременно диагностициране, промяна в начина на живот и подобряване на здравословното състояние.
Според различни данни диабетиците в света са над 450 млн. души, в България 9,6% от хората страдат от диабет, като неоткритият диабет е 2,5 на сто. Съществува тенденция долната възрастова граница на диабета непрекъснато да пада. И докато диабет тип 1 се изявява остро, драматично и обикновено се диагностицира навреме, то диабет тип 2 протича безсимптомно в първите 5-6 години от развитието си и когато се диагностицира, обикновено вече е късно.
Диабетът води до тежки усложнения, лечението му изисква огромен финансов ресурс, влошава драстично качеството и намалява продължителността на живота. Когато е диагностициран навреме, диабетът може да бъде предотвратен или забавен чрез подходящи промени в хранителния режим, двигателната активност, чрез прием на медикаменти. Сред рисковите фактори, които създават необходимост от скрининг, са наднормено тегло и затлъстяване, ниска физическа активност, фамилна обремененост; хипертония и др.
Четете и ТУК>>.
„Здравна поща”, i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД