Министър Таня Андреева: Ще се изграждат комплекси за спешна помощ

Министър Таня Андреева: Ще се изграждат комплекси за спешна помощПредвижда се преоборудване на спешните центрове, закупуване на нови линейки и изграждане на национални комплекси по спешна помощ. Това обяви по bTV здравният министър д-р Таня Андреева. Това ще бъдат звена, които ще бъдат регионално разпределени, с директна връзка с център на 112, който обаче ще бъде само прехвърлянето към квалифицираните служители, тъй като в момента на 112 реално работят диспечери. Те не могат нито да дадат съвет, нито компетентно да насочат към един или друг специалист, който веднага да се включи.
Така че тези регионални центрове ще имат точно тази задача - бързо и навреме пациентите да имат достъп до медицинска помощ и както в този случай, ако има звено, което е натоварено, пациент да бъде транспортиран, където има капацитета да го поемат, обясни министърката.
Здравното министерство вече е готово с разписана концепция за спешната помощ, която е написана от хората, които работят в системата, оповести д-р Андреева. В нея са заложени мерки в няколко посоки, а най-съществените са за обезпечаване на системата с кадри. Заплатите в спешната помощ ще се повишат за начало с 10%, а през втората половина на следващата година вероятно и с още, каза Андреева. Предвиждат се и мерки, свързани с тяхната квалификация. Голям проблем е, че колегите в спешната помощ нямат възможност да специализират поради натоварения график, който имат, отчете министърът и обясни, че ще има отделни квоти за работещите в спешната помощ и отделен режим на специализация. Ще се допускат и лекари, които работят в други лечебни заведения, да могат да дават дежурства в спешната помощ, ако желаят.
Около 20 млн. лв. ще бъдат необходими за реформа в спешната помощ и те ще бъдат заложени в бюджета за следващата година, каза още здравният министър.
Що се отнася до намеренията на ГЕРБ преди края на тази година да поискат вот на недоверие и заради здравната политика на управляващите, Таня Андреева заяви, че това не я притеснява.
За никого не е тайна, че положението в здравеопазването е много тежко, тъй като прекалено дълго нищо не се е правило там. За съжаление няма приемственост. Това е сфера, която практически не е била управлявана и е съвсем естествено тя да бъде доведена до хаос и точно поради тази причина ние поставяме първите стъпки и вървим в тази посока, коментира тя по този повод.
По отношение на бюджета за здравеопазване догодина здравният министър изглежда все още няма яснота. Сложен е езикът на финансистите, каза тя, след като бе запитана наистина ли парите ще се намалят с 5-6%. След което обясни, че вследствие на административната реформа ще има съкращения в разходната част на бюджета, но сумарно бюджетът за здраве ще бъде по-голям. Инвитро фондът обаче със сигурност ще бъде върнат към здравното министерство, каза Таня Андреева.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД