Една от 22 жени у нас страда от рак на гърдата

У нас с този тумор е една от 22 жениПоловината българки с рак на гърдата у нас не знаят за заболяването си. Тази страшна статистика изнесе доц. д-р Георги Байчев от ВМА по време на медицински семинар по повод месеца за борба с рак на гърдата. В рамките на семинара бяха обобщени видовете заболявания на гърдата - как те се диагностицират, какви стъпки следва да предприема всяка жена, за да се предпази от болестта или да може да бъде излекувана.
Официалната статистика сочи, че у нас с този тумор е една от 22 жени. За сравнение обаче в САЩ засегнатите са една на всеки осем жени. Заболеваемостта в целия свят е сходна, тоест цифрите у нас означават, че диагностицирането на жените с рак на гърдата не е ефективно, обясни доц. Байчев.
По думите му у нас реално една от 10 българки има рак на гърдата, но много от останалите не са ходили на лекар и не подозират за заболяването си.
Броят на заболелите жени в България е над 46 000, а всяка година регистърът се допълва с 3800 нови случая. Близо една пета от всички починали от рак жени у нас са станали жертва именно на това заболяване. При около 20% от заболелите ракът е бил определен като HER2 - особено агресивна форма на рака на гърдата. Той се развива много бързо и при голям процент от пациентите е причина за поява на метастази в други органи.
Въпреки това, благодарение на профилактиката и повишената здравна култура, 90% от случаите на рак на гърдата са открити в ранен стадий, което дава възможност при правилно лекуване и определяне на HER2-статуса, да се постигне пълно излекуване.
Ракът на гърдата е най-често срещаният вид рак при жените по света. Всяка година се диагностицират около 1.4 милиона нови случая на рак на гърдата в световен мащаб и над 450 000 жени умират от тази болест.
Доц. Байчев обясни и различните видове задължителни прегледи и диагностични процедури, които се правят от лекарите за поставяне на правилната диагноза и оперативно лечение, когато е диагностициран рак на гърдата. Сред тях на първо място са клиничните методи: самоизследване, клиничен преглед; образни методи: мамография, ехография, нуклеарно–медицински; патоморфологични (биопсични): цитология, щанцова и ексцизионна биопсия. Доц. Байчев уточни, че е важно всяка жена да знае, че след 20-годишна възраст тя трябва да се самоизследва ежемесечно, след навършени 35 години - да посещава специалист за кличен преглед ежегодно, както и да прави мамографско изследване всяка втора година между 40- и 50-годишна възраст и ежегодно в интервала между 50 и 69 години.
По отношение на преживяемостта скрининговите програми имат най-голяма полза за пациенти във възрастовата група от 50 до 69 години - с 30-40% намаляване на смъртността след 5-годишен системен мамографски контрол и третиране на съмнителните лезии, стана още ясно по време на семинара.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД