Безплатни мамологични прегледи организират в месеца за борба с рака на гърдата

Безплатни мамологични прегледи организират в месеца за борба с рака на гърдатаЛипсата на система за скрининг е едно от най-съществените причини ракът на гърдата у нас да се диагностицира в късен стадий, а това обрича много жени на по-продължителни, по-трудни и много скъпи терапии. За това алрмираха на 3 октомври гинеколози, мамолози и хирурзи по повод старта на едномесечна кампания за борба с рака на гърдата - съвместна инициатива на I САГБАЛ „Света София“, ВМА и УМБАЛ „Св. Марина“, Варна.
Едва 0.7 на сто от българките се диагностицират в нулев стадий, докато в страните с утвърдена и работеща система за скрининг делът на тези пациентки е 18%, посочи доц. Георги Байчев от ВМА. Той добави още, че по последни данни малко над 30 на сто от заболелите българки получават диагноза в напреднал - 3 и 4 стадий на болестта, когато възможностите за лечение се свеждат до скъпи лъчетерапевтични схеми или нови таргетни терапии на стойност десетки и стотици хиляди евро.
Независимо от това, че в развитите страни заболеваемостта се увеличава средно с 1-2 % годишно, там смъртността от рак на гърдата спада с 1% всяка година и това категорично се дължи на добре действащите системи за скрининг, подчерта доцент Байчев. Българските трябва да имат по-лесен и по-бърз достъп до точните специалисти, които могат да поставят точната диагноза без забавяне, а това невинаги се случва на практика, изтъкна д-р Евгений Василев от I САГБАЛ „Света София“, и добави, че в цял свят утвърдената и доказано работеща система е жената да попадне възможно най-рано в мамологичен център или онкологично лечебно заведение.
Не си спомням и един случай, в който да съм имала нужда от образно изследване и то да е било заплатено от НЗОК. Не ми се иска да говоря и за това как се получават направления и колко се чака за преглед, сподели пред журналистите опита си като пациент досега със здравната система телевизионната водеща Нана.
Директорът на „Света София“ д-р Иван Костов представи инициативата за кампанията, която включва безплатни прегледи при мамолог и консултации при психолог. Те ще се провеждат след записване както следва: мамологични прегледи в I-ва САГБАЛ „Света София“ в столицата и УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна - всеки четвъртък до края на октомври и във ВМА - всеки делничен ден от 7 до 31 октомври , без петък. Безплатни консултации при психолог ще има също всеки четвъртък в I САГБАЛ „Света София“ и в УМБАЛ "Св. Марина". От тях ще могат да се възползват жени с поставена вече диагноза рак на гърдата и техни близки.
На 17-ти октомври в зала „Изток“ на Народното събрание ще се проведе и кръгла маса за рака на гърдата под патронажа на парламентарната здравна комисия и лично на нейния председател д-р Нигяр Сахлим.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД