Шефката на Здравната каса Румяна Тодорова: Работещите не трябва да се товарят с допълнителни вноски

Шефката на Здравната каса Румяна Тодорова: Работещите не трябва да се товарят с допълнителни вноски В бюджета за догодина ще бъдат заложени достатъчно средства за лекарства на онкоболните, обеща в ефира на Нова тв шефката на здравната каса Румяна Тодорова.
Горим за едно ново лекарство за онкоболните, лекарство, което не е включено в нормативната уредба и това бави нещата. При този оформил се дефицит касата не може да разпредели нещо, което го няма. Затова фирмата поема лечението на тези пациенти", коментира тя вчерашното решение на Надзорния съвет на НЗОК.
С него Касата прие дарението от "Новартис фарма сървисиз България" на медикамент, с който ще се осигури напълно лечението на 16 българки в напреднал стадий на рак на гърдата, защото не е по силите им да плащат сумата за лекарствата си - 7 000 лева на месец.
В момента Касата заплаща над 350 препарата неограничено, за всички, които имат нужда, поясни Тодорова. Тя обаче се застрахова, че Здравната каса е финансова институция и бюджетът й е фиксиран от парламента.
За 13-та година бюджетът на Касата е 2,690 милиарда лева и това е за всички българи, които си плащат вноските. Когато влизат нови диагнози и препарати, понякога парите не достигат, призна шефката на Касата.
Догодина всичко с медикаментите ще бъде наред, но ще бъде въведен много по-строг контрол. Ако обаче нормативната наредба не се промени и навлизат все нови и нови лекарства, може да има проблем. Не е по силите на фонда да поема толкова скъпоструващи лекарства, каза тя.
Някой прибра 1,5 милиарда лева. Трябва да се каже къде отидоха тези пари, защото това са парите от нашите вноски, каза още шефката на Касата и добави, че се надява случаят да бъде разследван от прокуратурата. Според нея парите трябва да бъдат върнати.
Дянков трябва да бъде извикан и да даде обяснение. Той беше питан по темата по време на парламентарния контрол, но отказа да даде обяснение. Това ме кара да мисля, че тези пари не са отишли за здраве. Да се върнат тези 1,5 милиарда лева, които Симеон Дянков блокира, призова Тодорова.
Попитана трябва ли да се увеличи здравната вноска, тя каза, че работещите не трябва да се товарят с допълнителни вноски. От думите й стана ясно, че здравни осигуровки в България плащат около 1,5 милиона работещи българи, но е нужен по-строг контрол при събирането на вноските.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД