6000 годишно умират от инфаркт в България

6000 годишно умират от инфаркт в БългарияНа 29 септември Световната кардиологична федерация ще чества за пореден път Световния ден на сърцето. Неговата цел е да информира хората по света за опасността от сърдечни болести, високата смъртност, до която водят и начините за превенция. У нас Световният ден на сърцето се организира официално от Дружество на кардиолозите в България.
Tази година кампанията за Световния ден на сърцето ще премине под мотото „Тръгни по пътя на здравото сърце”. За популяризиране на каузата, кардиологичното дружество вече започна кампанията „Лице на здравото сърце”.
В инициативата до момента се включиха десетки хора от различна възраст и от цялата страна. Те се снимаха с карта, на която има изобразен маршрут във формата на сърце - Пътят на здравото сърце, за да популяризират събитието, което ще се проведе на 29 септември в София от 10 до 12 ч. Началната точка от Пътят на здравото сърце ще е пункт в Градската градина, в близост до мавзолея, на който хората ще получават карта. По маршрута във формата на сърце ще бъдат разположени други 3 пункта, на които участниците ще получават печати, за да удостоверят накрая, че са изминали Пътя на здравото сърце. След като съберат всички 4 печата, участниците ще получават специални сувенири за каузата на Световния ден на сърцето и грамота от Дружеството на кардиолозите в България за посланик на здравото сърце.
В България сърдечносъдовите заболявания са причинител на половината от смъртните случаи сред мъжете преди 75-годишна възраст. Във възрастовата група до 65 години, те причиняват смъртните случаи на около 43% при мъжете и 38% при жените.
През 2012 г. у нас има 50 783 получени инсулта, от които смъртните случаи са 7 535. Всяка година близо 6000 българи умират от остър инфаркт на миокарда и други форми на ИБС. Около 13-15 хиляди пък са инфарктите, които се регистрират годишно в България.
Най-засегнати от сърдечносъдови заболявания са хората над 55-годишна възраст - в 91% от случаите или общо 46 248, от които близо 22 хиляди мъже и 24 хиляди жени. Пострадалите във възрастовата група от 35 до 55 години са малко над 4 300. И въпреки, че рискът е по-голям за хората в по-напреднала възраст, случаи на инсулт сред младите хора до 35 години също има - близо 200 през 2012 г.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД