Тумор с рекордните 23 кг отстраниха от жена

Тумор с рекордните 23 кг отстраниха от женаТумор с тегло от 23 кг отстраниха от корема на 67-годишна жена гинеколозите в Университетската АГ болница „Майчин дом”, съобщиха на 20 август от лечебното заведение.
Пациентката потърсила Спешна помощ заради вирусна инфекция и висока температура. При прегледа тя съобщила, че знае, че има тумор от 20 години, но от страх не се е оперирала досега. Проблемите за диагностиката и лечение на тумора са били свързани с неговата големина, неясния му произход, както и с необходимостта от стабилизиране състоянието на жената поради високия анестезиологичен риск, казаха от болницата. Пациентката е била оперирана след едноседмична подготовка заради увреждания на сърдечносъдовата, дихателна функция и много тежко изразен консумативен синдром (екстремно отслабване).
По време на операцията лекарите установили, че необичайната находка е гигантски тумор, произхождащ от матката - миома, който силно променя анатомията на коремната кухина.
Заради огромните си размери туморът притискал и редица важни органи и се наложило жената да бъде оперирана в странично положение. Операцията е била извършена от доц. Божидар Славчев, д-р Светослав Славов, д-р Стефан Константинов, анестезиолозите проф. Силви Георгиев, д-р Б. Младенов, д-р Г. Огнянова и акушерките Миланова и Гълъбова. Тя е продължила 3 часа и 20 мин. След нея жената загубила близо 1/3 от теглото, с което е постъпила в болницата.
Оперативно отстранихме тумор с тегло 23 кг. Толкова запуснат случай виждам за първи път в дългогодишната си практика, заяви доц. Божидар Славчев. Подобни куриозни случаи са описани в учебниците от началото на миналия век и е обезпокоително, че днес все още има пациенти, които не са посещавали профилактични прегледи цели 20 години, каза д-р Константинов, който е бивш здравен министър.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД