Старозагорска област втора по прегледи в проекта „Спри и се прегледай”

Старозагорска област втора по прегледи в проекта „Спри и се прегледай”Към 5 август област Стара Загора е на второ място в страната по брой извършени скринингови прегледи по проекта „Спри и се прегледай” след област Пловдив, съобщиха от РЗИ. Общият брой на извършените прегледи е 525. От началото на месец август  стартира и втората селекция на проекта. Вече се разпространяват втората част от поканите до целевите групи. 150 000 покани ще бъдат разпространени до получатели в цялата страна. За област Стара Загора са изпратени 6108 покани за преглед, като 1378 от тях са за преглед на рак на дебелото черво, 730 за преглед на рак на млечната жлеза и 4000 за преглед на рак на маточната шийка.
За да проведете своето безплатно скринингово изследване, трябва да си запишете час при лекар в следващите четири седмици от получаването на поканата.
Прегледът може да бъде извършен в лечебно заведение по ваш избор измежду заведенията, които имат сключен договор за изпълнение на прегледи по проекта. Не е необходимо да представяте направление от личния си лекар. Носете поканата и я представете на лекаря, който извършва прегледа. Поканата съдържа код на преглед и код на пациента, с който можете да проверите своя профил в информационната система.
Старозагорска област втора по прегледи в проекта „Спри и се прегледай”От РЗИ-Стара Загора информират, че получилите покана за участие в скрининга, трябва да имат предвидф следната информация. Скрининговият преглед за рак на маточната шийка означава, че сте поканени на гинекологичен преглед с цел установяване на ранни промени във връзка със заболяването рак на маточната шийка. Предстои ви вземане на цитонамазка. Тази процедура можете да извършите в срок от 4 седмици от получаване на поканата в следните лечебни заведения в няколко указани от РЗИ лечебни заведения. Същото важи и за скрининговия преглед за рак на млечната жлеза. Той се състои в извършване на мамография на двете гърди.
Скрининговият преглед за рак на дебелото и правото черво цели да се установи наличието или липсата на кръв в изпражненията и включва получаване на предварителни указания от Вашия лекар, самостоятелно взимане на фекална проба (проба от изпражнения) в домашни условия и анализ на пробата. Вашият лекар ще ви разясни всички процедури и ще ви даде указания за правилното провеждане на изследването. Спазването на указанията е от изключителна важност за получаването на точни резултати.
Допълнителна информация можете да получите на електронния сайт на РЗИ Стара Загора www. rzi-starazagora.org или на тел.042/602476 и GSM 0882553568 - д-р Саша Чакърова - регионален координатор по проекта.
„Здравна поща”, Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД