Депутатите прекратиха мандата на Пламен Цеков

Депутатите прекратиха мандата на Пламен ЦековС пълно мнозинство от 104 гласа "за" народните представители гласуваха за прекратяване на мандата на управителя на НЗОК Пламен Цеков. По време на дебатите и БСП, и ДПС настояха за неговата смяна. Той заяви, че ще си търси правата, а от ГЕРБ обявиха, че ще сезират Конституционния съд.
Срещу Цеков през последните дни се обявиха пациентски организации, Българският лекарски съюз (БЛС) и Българският зъболекарски съюз (БЗС). Според тях, институцията се управлява непрозрачно и в липса на диалог. За оставката на Пламен Цеков настоя и здравният министър д-р Таня Андреева.
Пламен Цеков зяави още преди гласуването, че ако го отстранят, ще се съветва с юристи какво да предприеме. Управителят на НЗОК бе категоричен, че е управлявал институцията така, че като излезе, да не се срамува.
След освобождаването на Пламен Цеков, депутатите приеха процедурни правила за избор на нов управител. Според регламента от 4 юли до 12 часа на 8 юли в деловодството на НС до здравната комисия,  парламентарните групи ще могат да предлагат кандидати за поста. След това Комисията по здравеопазване ще ги изслуша, а изборът на новия шеф ще се проведе на пленарно заседание на парламента. Този от кандидатите, който получи най-много гласове, но повече от половината, ще се счита за избран.
Според законовите разпоредби при предсрочно прекратяване на мандата на управителя на НЗОК, подуправителят изпълнява длъжността за срок не по-дълъг от 30 дни.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД