ЕС подобрява системата за сигнализация и реакция при пандемии

ЕС подобрява системата за сигнализация и реакция при пандемииЕС ще подобри способността за справяне с трансгранични здравни заплахи, като коронавируса, Е. коли през 2007 г. и H1N1 от 2009 година. Въвеждането на система за ранно предупреждение, улеснява съвместното закупуване на ваксини от страни-членки и дава възможност за обявяване на извънредна ситуация в случай на криза.
Европейско законодателство ще бъде подсилено, за да се подобри координацията и да се намали времето за реакция.
Депутатите въвеждат и схема, позволяваща на страните-членки да закупуват лекарства съвместно, което ще намали цената им. Гарантира се и улеснен достъп до ваксини. По време на епидемията H1N1 през 2009 г. страните членки се конкурираха една с друга при закупуването на ваксини, които бяха в ограничени количества.
Въвежда се и възможност за създаването на европейска „извънредна ситуация за общественото здраве“, за да се ускори раздаването на нужните лекарства. Досегашното законодателство определяше, че ЕС първо трябва да изчака Световната здравна организация да обяви международна извънредна ситуация за всички континенти.
Тъй като последните епидемии бяха свързани с вирусни щамове от птичи или свински произход, текстът подчертава, че подготовката и планирането на реакциите трябва да се извършва паралелно по отношение на ветеринарната и човешката медицина.
В приетият екст се подчертава, че системата трябва да работи прозрачно. При консултации експертите трябва да обявяват всеки директен или индиректен интерес, който може да ограничи независимостта им.
"Здравна поща", източник: ЕП

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД