Здравният министър Таня Андреева и БТПП обсъждаха стандарта GS1

Таня АндрееваИзползването на стандартите GS1 в здравния сектор в България, обсъдиха на среща в здравното министерство министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева и председателят на БТПП Цветан Симеонов. Прилагането на тези стандарти може да донесе полза за всички участници по веригата – производители, търговци на едро, дистрибутори, болници, аптеки и пациентите.
Не са малко страните, в които със закон е въведено използването на идентификацията на лекарства и медицински инструменти по стандартите GS1.
БТПП, като официален представител на България в Международната организация GS1, е убедена, че използването на международно утвърдени стандарти на системата GS1 e добър инструмент за решаване на редица проблеми в здравеопазването в България (като например, борба с фалшификацията и осигуряване на проследимост при лекарствата, проследяване процеса на стерилизация на медицински инструменти, автоматична обработка и оптимизация на процесите на снабдяване на болничните заведения и аптеките, издаване на електронни рецепти, проследяване на наркотичните средства в страната и др.), се казва във връченото на министър Андреева предложение на БТПП от председателя на палатата Цветан Симеонов. Цветан Симеонов изрази готовност БТПП да предостави необходимата информация, както и да обучи експерти на министерството по въпроси, свързани със стандартите GS1.
По време на срещата председателят на БТПП изтъкна необходимостта от усъвършенстване на нормативната уредба за провеждането на обществените поръчки в здравеопазването, включително приемането на нов закон, с цел по-голяма прозрачност на процедурите и разходването на публичните средства. Той отправи и препоръката в договорите на министерството да бъде включена арбитражна клауза, предвид предимствата за арбитражно решаване на споровете.
Общественото напрежение не може да бъде оправдание за застой в работата на никой държавен орган, отбеляза председателят на БТПП Цветан Симеонов. Даже в условия на обществено недоволство, държавните институции, особено тези, които управляват изразходването на бюджетни средства, са длъжни да си вършат работата добре, категоричен е председателят на БТПП. Който и докато е на власт – да работи по правилата, а това - кой да бъде на власт, го решава електоратът, добави Цветан Симеонов.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД