Българска болница е третата в ЕС с неинвазивно лечение на фиброаденоми на гърдата

Българска болница е третата в ЕС с неинвазивно лечение на фиброаденоми на гърдатаВ първа АГ болница “Света София” започнаха първите процедури за неинвазивно лечение на гърдата, обяви на 18 юни д-р Иван Костов, изпълнителен директор на софийската болница.
В рамките на един месец процедурите в болницата ще бъдат безплатни. Така тя се превръща в третото в ЕС лечебно заведение, което предлага  лечение на фиброаденоми с революционното ултразвуково устройство EchoPulse, разработено от френската компания Theraclion.
Нашата болница се утвърди като основното лечебно заведение в страната, способно да отговори на всички нужди в областта на женското здраве, заяви д-р Костов.
Той допълни, че фиброаденомът на гърдата е най-често  срещаният доброкачествен тумор, който се появява при 10% от жените в определен момент от живота им.
Според последни данни, в България всяка година се диагностицират повече от 6000 случаи на фиброаденом на гърдата, като една трета от пациентките се подлагат на операция.
Ултразвуковото устройство EchoPulseМетодът Echotherapy дава възможност на пациентите да се възползват от неинвазивно лечение, без хоспитализация и без пълна упойка. Тази нова възможност слага край на объркването и притеснението, породени от този вид тумор, защото лечението се осъществява с една-единствена процедура, която продължава около 30-40 минути, в зависимост от размера на тумора. Процедурата подобрява качеството на живота на пациента след интервенцията, тъй като болката е слаба, не остават белези, а престоят в болницата е по-кратък. Този вид неинвазивна процедура се прави с местна упойка.
До днес с Echotherapy са лекувани 53 фиброаденома на гърдата при 42 пациентки. Шестнайсет от тях са имали повече от едно образувание. Средната им възраст е 32 г. Резултатите от лечението са отлични – средно обемът на образуванията е намалял с 34% за 2 месеца, с 50% за 4 месеца и с 66% за 9 месеца. За 24 месеца средното намаляване е 78%. При проследяване в продължение на 24 месеца, не е отчетено обратно нарастване на образуванието. Лечението се приема много добре от пациентите и няма отчетени странични ефекти. Освен това, симптомите изчезват доста бързо, от което пациентите са много доволни.
„Здравна поща”, Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД